IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Няма потенциал за управленска формула в следващия парламент

Ще има още едни избори, които ще катализират обществените процеси, прогнозира Христо Панчугов

11:32 | 10.03.21 г. 3
Политолог: Няма потенциал за управленска формула в следващия парламент

Не виждам потенциал за управленска формула в следващия парламент, ако ситуацията се запази такава, каквато е. Това коментира политологът Христо Панчугов в  ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес”.

Той е убеден, че нито една формация няма да има пълно мнозинство в следващия парламент, за да състави самостоятелен кабинет, както и нито една от познатите конфигурации няма да успее да формира собствено правителство.

„Обществото е несигурно, апатично, няма фаворит - парламентът отразява състоянието на обществото. Промяната трябва да започне от обществото, разговорът за това също”, отбеляза Панчугов. 

Според него трябва да се намери формула, която да събере гражданите първо да говорят за политика и едва тогава да настъпи някаква политическа промяна.

„Свърши времето на политическите проекти – времето, в което един човек просто се поставя някъде, опакова се и гражданите го припознават”, коментира политологът.

Панчугов допусна, че е „почти сигурно", че ще има още едни избори и се надява, че те ще катализират обществените процеси.

По думите му „проблемът на българската политика в момента не е минималната работна заплата”. Той напомни, че българите очакват държавата да им помогне и това се използва от партиите в предизборните кампании.

„Проблемът е недоверието на огромната част от български граждани, които не могат да променят нещо“, посочи той и смята, че заради това ще има много гласоподаватели, които няма да отидат до урните.

Панчугов смята, че политиката е интересна, когато в нея се говори за големи неща, идеи, ценности, участие на гражданите в процеса на управление. „В България не наблюдаваме сблъсък по оста консервативно-либерално, а сблъсък на два вида популизъм”, категоричен е той.

Политологът е убеден, че в българската политика цари „тежка безидейност и липса на въображение”. Той подчерта, че в момента никой не може да формулира кои са традиционните ценности за нашето общество - нещо, което да се защитава и развива в бъдеще.

„Това, което развиваме като консерватизъм, е на границата с ксенофобията, на границата с историческия популизъм – да се гордеем с това славно минало, вместо да дадем облик на това славно минало, което можем да запазим и да пренесем в бъдещето“, посочи политологът.

В анализа си той подчерта, че повечето партии „опаковат този продукт“, независимо дали са ГЕРБ, Демократична България или ВМРО.

Панчугов отбеляза, че протестите са показали, че е необходим нов политически модел, който да се формулира от българското общество след разговор. „Липсата на консолидация ще докара разпарчетосан парламент“, прогнозира той. 

Политологът коментира, че резултати от изследване на Freedom House показват ерозия на демокрацията и свободите в България и това е провокирано и от пандемията.

Друга тема, на която той се спря, е оценката на Американския държавен департамент спрямо българската вътрешна политика.

Какъв знак даде щатската сенатска комисия на България? Защо двама американски сенатори коментират вътрешната политика на България? Как ще се използват техните изказвания за нашата страна от политическите партии? Какви са стратегиите на партиите и има ли изненада в партийните листи? Имат ли партиите изразено идеологическо позициониране? Как изглеждат предизвикателствата след изборите?

Какво каза той по темата - вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 години
3фонов ще помогне, че Краси може и да не упсее. Това ще е най-безпринципната коалиция от всички в ерата на залеза на ГЕРБ (доста дълъг, но държи много хора с корупционни практики).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 години
Как да няма... просто неофициалното ще стане официално. Герб и ДПС отново в коалиция и ако не стигне бройката Краси шкембето ще помогне! Ще има още от същото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Е той ковида нали това му беше идеята.. малко да разджурка блатото.. да може по-лесно да се ловят шаранчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още