IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска обща политика на санкции със САЩ

Германският външен министър Хайко Маас обаче пропуска основите на раздора между Вашингтон и Берлин - проектът "Северен поток 2"

22:45 | 10.03.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Германският министър на външните работи Хайко Маас, в първата си голяма реч за трансатлантическите отношения, откакто новият президент на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност, настоява за възстановяване на отношенията между ЕС и САЩ. Той обаче не се обръща към основите на раздора между Вашингтон и Берлин.

По време на онлайн събитие, организирано от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Брукингс, Маас коментира, че „Германия е на ваша страна“, като се позова на лозунга „Америка се завръща“ на Конференцията по сигурността в Мюнхен отпреди три седмици, пише онлайн изданието EurActiv.com.

Маас казва, че „завръщането“ трябва да включва обща борба за демокрация и както САЩ, така и Германия трябва да работят за справяне с антидемократичните заплахи.

Подобрените отношения със САЩ при Байдън биха позволили на двете страни да наложат съвместни санкции срещу Русия и Китай по отношение на правата на човека и други въпроси, посочва външният министър на Германия.

„Реагирахме на репресиите срещу гражданското общество от страна на Москва и Пекин и нарушенията на международното право от двете страни“, подчертава той. Маас посочва още, че Германия трябва да носи по-голяма отговорност на Германия при разрешаването на конфликти в съседство на Европа и обща стратегия за Китай и Русия.

Той изразява надежда държавите от двете страни на Атлантическия океан да работят по общи позиции и по „целенасочени санкции, нещо, което не беше възможно през последните четири години“.

Германия очевидно има интерес да участва в процеса на вземане на решения за общи ограничителни мерки, за да се избегне негативното въздействие от санкциите на САЩ, както в случая с тръбопровода "Северен поток 2", който има за цел да докарва повече руски газ под Балтийско море, като заобиколи Украйна.

Германия наложи санкции срещу Русия с партньорите си от ЕС заради ситуацията в Донбас и атаките срещу опонентите на президента Владимир Путин, но се противопоставя на натиска на други страни от ЕС, по-специално Полша, да спре строителството на „Северен поток 2“.

Германският министър на финансите подкрепя идеята на Байдън да покани световните демокрации на среща на върха много скоро, за да се обсъдят международни мерки срещу дезинформацията и конспиративните теории.

Пандемията от COVID-19 подчертава защо страните трябва да работят заедно, казва Маас и допълва, че това ще подкопае позициите на тези, „които твърдят, че авторитарните режими могат по-добре да се справят с криза като тази“.

Президентството на Тръмп бе белязано от силен натиск върху Германия поради неспазването на задълженията за разходи за отбрана, както е предписано от НАТО, настояването на Германия да купува руски природен газ и търговските политики.

В своите изказвания Маас се ангажира с по-нататъшно увеличение на германските разходи за отбрана, като заяви, че страната му ще „продължи по пътя, по който е поела“, след като вече е увеличила военния си бюджет с 50% от 2014 г. насам. Въпреки това, за разлика от канцлера Ангела Меркел и министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, той не споменава изрично целта на НАТО за 2% от БВП за разходи за отбрана.

„Инвестирането в европейски суверенитет означава инвестиране в трансатлантическото партньорство“, казва Маас и подчертава, че Европа не иска да се отделя от САЩ що се отнася до политиката на сигурност, противно на изявленията на президента на Франция Еманюел Макрон.

Маас не коментира обаче проекта "Северен поток 2", който според Вашингтон ще принуди Германия да разчита твърде много на руската енергия. Това е решаващата спорна точка в отношенията между Берлин и Вашингтон.

Миналата седмица представители на републиканската партия предупредиха Байдън в писмо да не сключва „сделка през задната врата“ с Германия за по газопровода „Северен поток 2“. Те също така призовават за допълнителни санкции срещу компании, участващи в проекта.

Джо Байдън публично определи проекта като „лоша сделка за Европа“, заради което пакетът санкции продължава да работи. Германското правителство и бизнес многократно са заявявали, че няма да се откажат от проекта въпреки санкциите на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Кви работи говориш пък ти бе човек. Когато САЩ налагат мита на Германия и ЕС, винаги се налагат контрамита. САЩ са против СП, но Германия почти го е завършила и ще го завърши. За да си свършиш работата няма нужда всеки път да се правиш на голямата работа, просто може да си свършиш работата без много излишни приказки-по германски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 3 години
хахаха А в ЕС все още демокрация ли имаме? Къде са човешките права от както почна пандемията? За кратко време задминахме Китай и Русия по диктатура. Ако цената на величието е да живеем като руснаци, американци или китайци не знам дали си струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
petyob
преди 3 години
в ЕС само Макарончо има топки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
petyob
преди 3 години
агнето иска да бъде приятел с вълкът, хаха . И Германия да може да санкционира САЩ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
(окупираната) Германия иска обща политика на санкции със (окупанта си) САЩ Дойче юбер алес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още