IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксинирането и мерките заради пандемията са водещи в настроенията на българите

След година с вируса и в началото на изборна година отношението на обществото към властта варира, показва анкета на „Галъп интернешънъл болкан“

16:49 | 10.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Желанието за ваксиниране показа известно оживление. Обществото като цяло все по-трудно свиква с идеите за рестрикции. Триъгълникът на властта завършва с различни стъпала на доверие с навлизането в предизборните седмици и месеци на годината и във времето за равносметка на завършващите мандати. Когато мисли за политика и икономика, българското общество е критично към властта си.

Когато обаче мисли за справянето с вируса, то остава по-скоро благосклонно – явно най-вече заради либералния режим. Упованието в медицинските власти пък расте, когато страхът се увеличава. Това са обобщенията от най-новото независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ и трендовите данни от предходни вълни на изследване в периода от 22 февруари до 1 март сред 1008 души.

Вирусът

Социолозите констатират, че расте декларираното желание на българите да се ваксинират. Ако в началото на януари и към 1 февруари 27% са искали ваксина, а 48% са били против, то сега 36% искат, а 41% са против. Така „ножицата“ между искащи и неискащи се затваря в полза на искащите. Спада и делът на колебаещите се – от 24% преди до 20% сега. От анкетираните 3% посочват, че са ваксинирани.

Очевидно, демонстрираното през медии активизиране на ваксинирането – без значение от конкретните детайли – е дало известен резултат. Той е далеч от оптимален, а и не са малко очевидните проблеми в процеса, напомнят социолозите.

Не бива обаче да се пропуска и наблюдението, че част от нежеланието за ваксиниране идва и от факта, че още преди месец можеше да се отчете, че поне 1,5 милиона пълнолетни българи вече се прекарали вируса – от общо не повече от 5,2 милиона трайно пребиваващи в страната ни пълнолетни. Сега броят на прекаралите вируса вече е осезаемо по-сериозен, коментират от „Галъп интернешънъл болкан“.

Социолозите констатират, че с най-голямо желание да се ваксинират са най-възрастните. Те предполагат, че натам ще е и основната ориентация в идните седмици. Те обаче напомнят, че меродавни накрая ще са данните от медицинската статистика.

Българите все по-нетърпеливо очакват облекчаване на ограниченията, е друг извод от анкетата та „Галъп". Социолозите допускат, че към момента на провеждане на изследването говоренето от страна на властите беше по-скоро успокояващо. Заради това мнозинство от анкетираните се изказват принципно за все по-леки мерки. 

Данните обаче няма как да уловят развитията от последните няколко дни. Към началото на март 55% са принципно за по-леки мерки, а 32% – за по-строги. Останалите се колебаят. Данните, разбира се, съдържат и известен пожелателен компонент. Отношението към мерките зависи от цялостния фон с броя случаи в страната и говоренето около тях. Колкото повече са случаите, толкова по-боязливи са хората.

Определящо е обаче и отношението на властта – когато тя говори успокояващо, това има видимо отражение. Така беше в дълги периоди от есента, а и сега. Изследователският опит от есента показа, че с ескалацията на напрежението в болници и интензивни отделения, обществото самостоятелно стига до идеята за по-твърди мерки.

Случаят в момента обаче явно не е точно такъв. Или поне засега.   

Вероятно и заради либералния режим в нашата страна, оценката за начина, по който България се справя с коронавируса, остава по-скоро благосклонна. 46% казват, че страната ни се справя добре, а 42% – зле.

Властта

Благосклонното отношение към изпълнителната власт по отношение на коронавируса обаче не се пренася буквално върху нейния общополитически образ. Когато мисли за политика и икономика, а не за вируса, българинът е доста критичен към изпълнителната власт, докато президентът запазва ролята на контрапункт.  

В края на един мандат и в една предизборна година е един от моментите, в които личното доверие в политическите фигури става важен фактор. Особено важно за равносметките е да се отчете доверието в трите ключови позиции – президент, председател на Народното събрание, премиер.

Румен Радев вече няколко години остава с положителен личен рейтинг (доверие минус недоверие). От известно време насам, той е и единствената такава фигура в България. Практически всички други популярни политически фигури са с минусов рейтинг. В момента рейтингът на Радев е +24. На практика идентично се движи и институционалният рейтинг на президентството.

Една от фигурите със сравнително добри показатели за доверие е Цвета Караянчева: 17%. При нея недоверието превъзхожда доверието (рейтинг от –51), но това е стандартната ситуация за български политик. Караянчева е всъщност с доверието на политик от „златната среда“, ако се правят подреждания. В тях винаги начело са политици, които са „отгоре и отстрани“ на политическия процес или имат „институционален бонус“, а в дъното са най-отдавна познатите политици.

Прословуто е вече търсенето за нови политици. Разбира се, буквалното класиране на личности според доверие и рейтинг не е сполучлив подход – пред различните длъжности стоят различни задачи с различна степен на риск от загуба на доверие.

Една от фигурите с най-сериозно доверие в страната е Бойко Борисов: 23%. Рейтингът е минусов (–41), но все пак Борисов завършва и третия си мандат като една от харесваните политически личности в нашата страна. Това в голяма степен се дължи на сравнително твърдата подкрепа, която партия ГЕРБ разви в годините.

В немалка степен се дължи и на ситуационните „добавки“ доверие, които Бойко Борисов получи в първия етап на коронавируса. Тези добавки не са повишили доверието към политика, но със сигурност са помогнали то да не стигне до критични нива, след като през лятото спадна.  

Нужно е винаги да се отбелязва, че доверието обикновено не е мерило за успеха на работата на даден политик. Обикновено, тежките реформи, например, са свързани със загуба на лично доверие. Хората от по-малки политически сили, имат и по-ниско доверие. И традиционно, различните опоненти на дадена партия свидетелстват недоверие спрямо нейния лидер. Важно е да се напомня, че рейтингът (доверие минус недоверие) следва да се наблюдава с известна условност – доколкото еднакъв рейтинг могат да имат и фигури с висока разпознаваемост и фигури с почти никаква разпознаваемост. Важно е също да се напомня, че доверието не е равнозначно на електорална готовност.

Щабът

Доверието в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса се движи заедно с вълните на вируса – когато страхът е висок, упованието в щаба е високо. През последния месец 46% отговарят с „да“ на въпроса дали имат доверие на щаба, а 35% казват „не“.

Равносметката от последната година показва, че обобщеният образ на здравните власти в нашата страна е по-скоро добър. Може би – и защото те са възприемани като в известна степен отдалечени от политиката. Факт е обаче, че българите традиционно показват доверие и в „алтернативните“ разкази по темата – както показаха редица изследвания назад във времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
тая дебелата гад глей кви пропаганди преписва, НО самия шеф на Пфайзер не се е ваксинирал с неговото творение и за тва прекъснал визитата си за Израел .... Значи шефа на Пфайзер не е ваксиниран, сигур е нямало ваксина за него горкия ..... :))Pfizer CEO Albert Bourla, 59, cancels his trip to Israel because he's not fully vaccinated and 'didn't want to jump the line' in blow to 'friend' Benjamin NetanyahuBourla and some of staff have received their first doses but yet to receive secondIsraeli PM Benjamin Netanyahu has repeatedly touted relationship with Bourla More than half the Israeli population have been given a first dose of Pfizer jab https://***.dailymail.co.uk/news/article-9333157/Pfizer-CEO-Albert-Bourla-cancels-trip-Israel-hes-not-fully-vaccinated.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ше има неко леФ от "бащицата" и за вас ... : ))) , щом за Караянчева дават "сравнително добри показатели за доверие" ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още