IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се готвим ли за пътувания из Европа това лято?

Възможно ли е летният туристически сезон да бъде спасен от ваксинационните паспорти? Идеята се обсъжда в ЕС, но все още няма яснота

16:22 | 10.03.21 г. 8
<p>
	<figcaption>
	<p>
		<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>
	</figcaption></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

За кратък времеви прозорец през януари, когато ваксинационните кампании срещу Covid-19 вече бяха факт в редица държави, в туристическите агенции започнаха да постъпват все повече нови запитвания. Повечето хора изразяваха желание за пътувания из Европа и по-специално към Средиземно море, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Но оптимизмът беше кратък.

Регистрираните нови случаи и страховете от нови щамове накараха Франция да затвори границите си на 29 януари. Германия последва примера ѝ, като удължи блокадата си. Великобритания дава известна надежда, след като обяви своята пътна карта за възстановяване в средата на февруари. Но пък същата седмица Италия призова за по-строги ограничения.

Възможно ли е летният туристически сезон да бъде спасен от ваксинационните паспорти? Идеята се обсъжда в ЕС, но все още няма яснота. И докато администрацията на Байдън обяви, че САЩ ще имат достатъчно дози, за да ваксинират всички възрастни до май, далеч по-бавната ваксинационна кампания в Европейския съюз се надява едва 70% от възрастните да бъдат ваксинирани до края на лятото.

Въпреки това много туристи се настройват оптимистично за летни почивки из Европа. В най-лошия случай те ще трябва да променят плановете си в последния момент, а в най-добрия – ще бъдат първите, които ще се възползват от отварянето на границите и разпускането на мерките.

Традиционните фаворити сред дестинациите като Позитано, Сен Тропе и дори Майорка може да останат извън обхвата на летните почивките тази година, тъй като Италия, Франция и Испания изглежда възприемат по-консервативен подход към отварянето на границите. Сред тях Испания проявява най-голям оптимизъм: министър-председателят Педро Санчес се надява от 21 юни в страната да могат да влизат туристи от другите страни членки на ЕС, а от юли достъпът да бъде отворен и за граждани на други държави.

„Обичаме Италия - това е нашето любимо място в света“, казва Джак Езон, чиято американска консултантска компания за пътувания Embark Beyond е насочена предимно към хора с високи доходи. „Въз основа на това, което чуваме от местните жители, просто не съм сигурен, че страната ще отвори границите си за американците това лято“, допълва той.

„Не сме много обнадеждени нито за почивки във Франция, нито в Испания“, добавя Езон. Вместо това той насърчава клиентите си да резервират нощувки в курорти в цяла Гърция и в Бодрум, Турция. По-рано тази седмица Гърция обяви плановете си от месец май да разреши на всички ваксинирани пътници да влизат в страната, а в Турция границите са отворени още от средата на 2020 г.

Останалата част от текста може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И без тва няма да мръднеш от селото си, кво църкаш изобщо? Видяла жабата, че подковават коня и тя подала крак...Това лято един път до Бузлуджа и един път до яз.Копринка, и двете спонсорирани, стига толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
успех ... и не забравяйте маските и социалната дистанция ... да ви имам купоните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
SSS55
преди 3 години
Ако си имал впредвид, че и ти искаш да купонясват, а не само ние, извинявай за предният коментар. Нека всички прекараме една хубава ваканция това лято. Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
SSS55
преди 3 години
Само задрястенаците не си падат по купони. Може и една хубава ваканция с приятели, инженере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
нема се плашиш! .... от тук до село, пак се брои за пътуване из Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Само ние, и купона да върви." само вие ... другите - не ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
ваксинационните паспорти?*а&1.%!?9с#.!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
SSS55
преди 3 години
Децата пощуряха. На нас ни се иска да се видим с приятели на морето. Къщите за гости са подходящи. Само ние, и купона да върви. Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още