IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави 460 пункта и достигна нов рекорден връх

Спадът на доходността по държавните облигации и приемането на стимулите за американската икономика подкрепиха пазарите отвъд Океана

23:55 | 10.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Dow Jones Industrial Average нарасна с над 400 пункта и достигна рекорд, след като намаляващата доходност по държавните облигации и новият пакет от стимули накараха инвеститорите да купуват акции на компании, които ще се възползват от по-бързо възстановяване от пандемията, предава CNBC.

Индексът на сините чипове прибави 464,28 пункта към стойността си и завърши сесията на рекорден връх от 32 297,02 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,6% до ниво от 3898,81 пункта, а енергийният и финансовият сектор се представиха най-добре. Технологичният показател Nasdaq Composite приключи търговията със спад под 0,1% на равнище от 13 068,83 пункта, след като по-рано през деня нарасна с 1,6%. Индексът записа ръст от 3,7% в предходната сесия в най-добрия си ден от ноември.

Камарата на представителите прие пакета от мерки в подкрепа на икономиката на стойност 1,9 трлн. долара в сряда. Очаква се президентът Джо Байдън да го подпише в петък. Байдън зааяви, че изпращането на чекове на стойност до 1400 долара трябва да започне този месец.

Циклични акции или книжа, които са най-чувствителни към скока на икономиката, поведоха ръстовете, като се върнаха към тенденцията от последните няколко седмици. Енергийният сектор в S&P 500 скочи с 2,6%, с което ръстът му от началото на 2021 г. надхвърля 39%. Индустрията, суровините и финансите също напреднаха с по над 1%.

Индексът Russell 2000, включващ компании с по-малка капитализация, отбеляза ръст от 1,8%, тъй като инвеститорите се насочиха към подценени акции.

В същото време данните за умерена инфлация от сряда успокоиха притесненията от растящите цени, които тласнаха доходността по американските държавни ценни книжа нагоре и обезпокоиха инвеститорите в акции.
Доходността по 10-годишните облигации се понижи с 0,021% до ниво от 1,523%. Тази по 30-годишните ДКЦ също се сви до 2,245%.

Министерството на труда съобщи, че цените на потребителските стоки са нараснали с 0,4% през февруари, отговаряйки на очакванията на анкетирани от Dow Jones икономисти. Индексът на потребителските цени се е повишил с 1,7% на годишна база, което също отговаря на очакванията.

„Най-големите притеснения, които пазарите имаха през последния около един месец, бяха, че инфлацията ще нарасне повече от очакванията ни. Индексът на потребителските цени явно успокоява тези страхове, поне за днес. Доходността по 10-годишните облигации спря параболичното си движение“, коментира Арт Хоган от National Securities.

Ралито при технологичните акции пое глътка въздух след огромния ръст в предходната сесия. Книжата на Tesla поевтиняха с 0,8%, след като поскъпнаха с близо 20% в най-добрия си ден от над една година.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,2% до 91,77 пункта. Еврото поскъпна с 0,26% до 1,193 долара, а паундът прибави 0,3% към стойността си до 1,394 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,07% до 108,38 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна въпреки големия скок на запасите от суров петрол в САЩ след зимната буря в Тексас миналия месец. Оптимистични прогнози за възстановяване на световната икономика подкрепиха цените, като контрактите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 38 цента към стойността си до 67,90 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 43 цента до 64,44 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,19% до 1720 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Грую Груев
преди 3 години
Теорията на професор каро за чистите акции at its best. Кога ли ще гръмне балонът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още