IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Круизите изпращат една изгубена година и се насочват към ваксинирани пасажери

Една трета от световните туристически дестинации остават напълно затворени за международни туристи

10:30 | 11.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Една година след началото на пандемията Royal Caribbean Cruises стана първата круизна линия, която обяви, че ще приема за плавания само ваксинирани срещу новия коронавирус.

По-рано този месец вторият по големина круизен оператор в света обяви, че новият му флагмански кораб Odyssey of the Seas, който в момента е в процес на завършване в Германия, ще дебютира през май. Екипажът е ваксиниран срещу COVID-19 и се очаква и от гостите да са.

Възползвайки се от лидерската позиция на Израел в световната надпревара по ваксинация, 348-метровият круизен лайнер ще тръгне от Хайфа, като израелските жители ще бъдат на първа линия на борда на океанския гигант, пише Statista.

Малко са индустриите, които са толкова силно засегнати от пандемията, колкото круизите. От самото начало индустрията се свързва с разпространението на вируса заради масовото заразяване на борда на кораба "Диамантената принцеса".

Приходите на круизните линии се стопиха след удара на пандемията през март миналата година. Всеки от трите най-големи оператора отчита спад на постъпленията с над 70% през 2020 г. Привидно по-малко значимият спад на Carnival в сравнение с конкурентите ѝ се дължи на факта, че фискалната година на компанията започва през декември. Това ѝ е дало един месец нормална работа повече.

Круизи Круизи

На фона на набиращата скорост кампания за ваксиниране срещу коронавируса значителна част от света все още е затворена за международни туристи. Нов доклад на Световната туристическа организация на ООН установява, че една трета от дестинациите остават затворени, като малко над половината от тях са преминали границата от 40 седмици.

Още 34 процента от дестинациите остават частично затворени, 32% изискват тестове или карантина и само 2% са премахнали ограниченията пред пътуващите.

В доклада се посочва, че от 69 дестинации, които напълно са затворили границите си, 30 са в Азиатско-тихоокеанския регион, 15 са в Европа, 11 са в Африка, 10 са в Америка и 3 са в Близкия изток.

Затворени Затворени

Още графики на деня може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
pashestvenik
преди 3 години
Това за Royal Caribbean че ще приема само ваксинирани пасажери категорично НЕ Е вярно. Изискване за ваксинация ще бъде валидно единствено за новият им кораб Odyssey of the Seas, който ще плава от Хайфа (Израел) това лято. НИТО ЕДНА от големите круиз линии НЯМА ИЗИСКВАНЕ пасажерите да бъдат ваксинирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още