IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: Обществото не е готово за пълно затваряне

Ситуацията с Covid става "изключително сериозна" в някои области в страната, каза Костадин Ангелов

11:20 | 11.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Към момента българското общество не е готово за пълно затваряне. Ако го направим, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим съдействие. Затова прилагаме локален подход. Това заяви на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

„Ако се наложи, ще го направим. Кога, не знам. Ще го направим, нямаме колебание за налагане на по-строги мерки“, заяви Ангелов в отговор на въпрос за налагане на нова пълна блокада в страната.

„Вземаме мерки там, където се налага. Трябва да знаем, че ще има ефект от тях“, посочи още здравният министър.

Той определи ситуацията в определени области на страната по разпространение на коронавируса като „изключително сериозна“ заради все по-голямото разпространение на британския щам.

Министърът за пореден път посочи, че „няма верни решения, не знаем нищо за вируса, няма как да няма и грешки“. "Единственото вярно и правилно решение е да вярваме в науката, а науката са ваксините", каза Ангелов.

Министърът обяви, че като брой пациентите в болници се равняват на данните от октомври миналата година, което е „обезпокоително, но системата е подготвена“. Има достатъчно количества лични предпазни средства и „Ремдисивир”, каза още Ангелов. 

На фона на растящата заболеваемост няма коренна промяна в класацията на България в ЕС. На база на 14-дневна заболеваемост за изминалите две седмици тя е 380 на 100 хил. Това ни нарежда на 16-о място в ЕС и на 5-то място на Балканския полуостров.

Най-засегнатите области са Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник, където се наложиха локални мерки. Най-слабо е разпространението в Търговище, Добрич, Разград, Кърджали.

38% е нарастването на заболеваемостта на седмична база. Наблюдава се и стръмно покачване на кривата по отношение на смъртността - средно с 53% на седмична база. Около 12% е нарастването на случаите в болниците, отчете председателят на щаба Венцислав Мутафчийски.

Има болници с изчерпан или почти изчерпан капацитет. 11,3% е нарастването на седмична база на заетостта на интензивните легла. В момента сме на нивото от 5 ноември по експоненциално нарастване на случаите на болни. По думите му това означава, че бързо ще бъде изчерпан медицинският капацитет и "нещата не вървят в правилна посока".

Не се препоръчва блокирането на проблемна партида на AstraZeneca, заяви министърът, след като вчера Европейската агенция за лекарства публикува информация за партидата. От Агенцията не препоръчват на държавите да блокират тази партида. Тя е била доставена до 17 страни, включително България. У нас са доставени 31 200 дози на 12 февруари, като почти всички от тях са приложени, съобщи директорът на ИАЛ Богдан Кирилов.

„Няма ясно заключение, че точно тази партида е причина за проявената нежелана реакция, няма опасност за живота и здравето на хората“, каза Ангелов.

Днес се очаква Европейската агенция по лекарства да излезе с решение за употребата на четвърта ваксина – тази на Janssen. Ако становището е положително, Европейската комисия ще издаде разрешение за употреба. Първите доставки нямат фиксирани дати, но е ясно, че ще се случат през април, каза Кирилов.

По данни на Единния информационен портал 2774 е броят на новите случаи на заразени с коронавирус у нас. Направени са 13 691 теста, от които 7583 PCR с 1654 положителни резултата и 6108 антигенни с 1120 положителни резултата. Това са 20,26% от всички тестове. Най-висок е броят на положителните резултати в София – 734, следван от Пловдив – 223 и Варна – 153.

Броят на активните случаи е 38 531, от които хоспитализирани са 6 395, а в интензивно отделение са 501.

За изминалото денонощие са излекувани 2531 и са починали 97 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
vvencislavov1
преди 3 години
как пък година и половина мина вече и още се оправдавате като ученички че незнаете нищо за вируса ? Ваксините как ги направиха на какво отгоре като незнаете нищо за вируса ? Серете и мажете кораво . Все се надявам да прекрачите червената граница , спрямо търпението на хората . Но се оказва явно че хората сме прекалено роботизирани и най вече страхливи . Жалка картина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
що одите по заведения и молове и не носите маски ... ?! ... опровергайте го най-накрая тоя иво христов за тия 80% де.б.или ... !! ... докажете че не е прав ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
abc
преди 3 години
Когато ББ реши да се отворят заведенията от 01.03, обяви го лично.Когато 2 седмици по късно пак ще се затварят заведенията, ББ възложи на РЗИ да ги затварят.Малко по " килифаревски се действа, щото Царят само в бяло може да е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още