IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината е започнала слабо за хотелиерите у нас

Приходите от нощувки през януари достигат 26 млн. лв., или с 57% по-малко на годишна база

12:52 | 11.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth /Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth /Bloomberg

Годината е започнала слабо за хотелиерския бизнес в страната. Въпреки че посещенията в хотелите бяха разрешени при определени условия и привлякоха българи и чужденци в началото на ски сезона, общата картина остава незадоволителна за бранша.

През първия месец от годината се наблюдава още по-сериозно свиване по всички показатели за местата за настаняване - брой нощувки, пренощували лица и приходи на хотелиерите. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за януари, публикувани днес.

Приходите от нощувки през януари достигат 26 млн. лв., или с 57,3% по-малко в сравнение с януари 2020 година. Постъпленията от чужденци се сриват със 79,4%, а приходите от български граждани намаляват с 28,6%. 

Обичайно силният заради ски сезона януари регистрира спад в броя на реализираните нощувки. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване е малко над 463 хил., или с 56,5% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година.

Най-голям спад (с 62,8%) се наблюдава в хотелите с 4 и 5 звезди – местата, които са обичаен избор за чужденци.

Броят на пренощувалите лица през януари също намалява - с 50,3% в сравнение със същия месец на 2020 г. и достига 218 хиляди души.

Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

Регистриран е срив при чуждите граждани с 80,8%. Намаление е отчетено и при пренощувалите българи - с 31,4%. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през януари, са 186 хил. и са реализирали средно по 2 нощувки. Чуждите граждани са 32 хил. и са реализирали средно по 2,8 нощувки, като 76,7% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

През първия месец от годината в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 76,2% от общия брой нощувки на чужди граждани и 41,3% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 15,9% от нощувките на чужди граждани и 28,8% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 7,9 и 29,9%.

По време на продължаващата епидемична обстановка в страната през месеца са функционирали 1 634 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други. На годишна база общият брой на местата за настаняване намалява с 16,8 на сто.

Общата заетост на леглата през първия месец на годината е 15,9%, като намалява с 14,2 процентни пункта в сравнение с януари 2020 г. Най-висока е заетостта на леглата в местата с 4 и 5 звезди – 21,4%, следват тези с 3 звезди - 14,1%, и с 1 и 2 звезди – 11,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Икономист съм и следя развитието на нещата у нас. НО ДОМИНАНТАТА е твърде корупционното самоуправство на приемиера ни. Това е ОЧЕВАДНО и затова ме изуми реакцията на г-н Безлов по БНР (онзи безгласния) от създаденото от другаря Андрей Луканов НПО - Център за изследване на демокрацията. Та цялата му реакция срещу мерките за пандемия беше срещу.... ОПОЗИЦИЯТА, защото не казвала нищо!!!!НЕЩО тулупът от Банкя да е чул и се вслушал в него, г-н БЕЗЛОВ? А вие съгласен ли сте с "демокрацията", която ни сервира пожарникарят, обикалайки с ЖИПКАТА и раздаващ прелести и наши пари???Политиката си е на премиера и нека ЛЪСНЕ С ЦЕЛИЯ си блясък! Така и така НИКОГО освен себе си не слуша.НАЙ-МАЛКОТО сега беше време да се критикува опозицията (и мимоходом похвали Валери....Симеонов . ...не се сещаше за името му).Искам вашето мнение за чекмеджетата и диктаторкското управление на Борисов от гледна точка на парите, които получавате при изследване на "демокрацията" в България!!!! Иначе ще си останете онази шушумига, която за негова радост ще си получава заплатата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още