IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската IPS проектира умни ел. мрежи за Града на бъдещето в Саудитска Арабия

Фондът за капиталови инвестиции на ББР подкрепи разработките ни в нови технологии, посочи изпълнителният директор на компанията

18:11 | 11.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската компания IPS („Интернешънъл Пауър Съплай“) работи по няколко мащабни проекта, като най-големият е Градът на бъдещето NEOM в Саудитска Арабия. Кралството ще инвестира над 500 млрд. долара в NEOM в следващите 10 години. Градът ще бъде напълно енергийно независим и захранен изцяло със зелена енергия. Това съобщи Александър Рангелов, изпълнителен директор на IPS в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ние разработваме концепцията за енергийна независимост, като тя ще се осигури чрез микс от възобновяеми енергийни източници, обединени в умна мрежа", разказа Рангелов.

„IPS се занимава с производство на автономни системи за децентрализирано електричество и т.нар. умни мрежи, обясни той. - Автономните мрежи най-често намират приложение в отдалечени и трудно достъпни райони, докато умните мрежи са предназначени за такива страни и региони, където вече има изградена енергийна инфраструктура.“

Рангелов информира, че голяма част в дейността на компанията е научноизследователска и развойна. По думите му с нея се развиват продукти и нови технологии - в крак с най-новите тенденции.

„Привличането на финансиране чрез Фонда за капиталови инвестиции на Българската банка за развитие беше много добра възможност за стратегическа държавна подкрепа в акционерната ни структура. Като експортно ориентирана компания това беше важно за нас, тъй като създава допълнително доверие в чуждестранните ни партньори“, обясни изпълнителният директор на IPS.

Александър Рангелов коментира как се процедира, за да получи една компания средства за развитие и растеж. „От Фонда за капиталови инвестиции не поставят задачи, но трябва да докажеш, че твоята технология и визия за развитие са с голям потенциал“, поясни той. 

На въпрос на водещия защо от IPS не са опитали да получат финансиране чрез пазара beam на Българска фондова борса, Рангелов отговори, че компанията има доста по-високи цели и виждане относно инвестициите, а и се намира в такава фаза, че е ориентирана към привличането на стратегически инвеститор.

„Целта ни е да станем глобална енергийна компания“, разкри амбициите на IPS Александър Рангелов. Той не изключва възможността IPS да излезе на Българската фондова борса, но потвърди, че на този етап идеята не се обсъжда.

„Голяма част от привлечените чрез Фонда за капиталови инвестиции средства ще се използват за структури в Саудитска Арабия и САЩ, заяви той. - Сега научноизследователската ни дейност е насочена към умните мрежи в синхрон със Зелената сделка и кръговата нисковъглеродна икономика.“

Кои са най-предизвикателните проекти на IPS? Как трябва да се използват средствата на Националния план за възстановяване и устойчивост?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още