IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Китай ще наложи най-високата в корпоративната си история глоба на Alibaba

От платформата ще се изисква да прекрати практиката си да наказва търговци, които са продавали стоки и на Alibaba и конкурентните ѝ платформи

08:51 | 12.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Антитръстовите регулатори на Китай обмислят да наложат рекордна глоба срещу Alibaba, надвишаваща 975 млн. долара, които Qualcomm Inc. плати през 2015 г. за антиконкурентни практики - засега най-голямата глоба в корпоративната история на Китай, твърдят пред Wall Steet Journal източници с познания по темата.

Те твърдят, че от Alibaba също ще се изисква да прекрати практика, която е наречена „er xuan yi“ - буквално „изберете един от двама“ - под която, според регулаторите, технологичният гигант е наказвал определени търговци, които са продавали стоки и на Alibaba и конкурентните ѝ платформи, включително JD.com. Точните средства за защита, които Alibaba ще трябва да предприеме, вероятно ще бъдат изготвени след обявяване на решението.

В допълнение регулаторите преценяват дали да изискат Alibaba да се освободи от някои активи, несвързани с основния ѝ бизнес за онлайн търговия на дребно. След като бъдат решени окончателно, мерките срещу Alibaba ще трябва да бъдат одобрени от висшето ръководство на Китай.

Сега Alibaba е изправена пред двойно предизвикателство: коригиране на антиконкурентното според регулаторите поведение, както и придържане към политическата програма на правителството. Натискът отразява подхода на китайското ръководство за държавническите прерогативи над икономиката, което може да рискува притъпяване на иновациите и конкурентния дух, които засилиха растежа на Китай през последните десетилетия.

Представителите на Alibaba отказват коментар по темата пред медията. Топ регулаторът на пазара в Китай, Държавната администрация за регулиране на пазара, не е отговорила на исканията за коментар.

Макар и болезнени, нито една от разглежданите мерки няма да причини осакатяването на компанията, чийто бизнес включва онлайн търговия на дребно, развлечения, медии и облачни изчисления. За разлика от Ant, който регулаторите разглеждат като „разрушител“ и заплаха за стабилността на финансовата система, Alibaba се счита за гордостта на Китай, витрина за технологичните иновации, които са жизненоважни и за икономиката на страната. През миналата година около 780 милиона китайски потребители, или половината от населението на страната, са осъществили покупки чрез платформите на компанията. 

За компания, която е генерирала нетна печалба от близо 20 млрд. долара през последната си фискална година, глобата ще ѝ позволи да реши подобен проблем с пари и да продължи напред. Някои мениджъри на Alibaba твърдят, че дори огромна глоба би била поне временно облекчение за компания, осакатена от регулаторната несигурност и потъващ морал сред служителите.

Акциите на Alibaba, които са листнати в Ню Йорк и Хонконг, загубиха над 200 милиарда долара - приблизително една четвърт от пазарната си стойност - от началото на регулаторния натиск срещу империята на Джак Ма в края на миналата година.

Репресиите се случват в момент, в който китайските лидери преоформят отношенията си с интернет гигантите в страната, чиито масиви от данни, дълбоки каси и обхват във всички аспекти на китайския живот все повече ги превръщат в проблем за националната сигурност. Китайският президент Си Дзинпин лично е отменил първичното публично предлагане на Ant, ядосан на Ма за това, че критикува усилията му да ограничи финансовия риск в реч от октомври, и ядосан от огромните изплащания, които свързани хора с компанията хора биха спечелили от листването, съобщи по-рано The Wall Street Journal.

При откриването на годишната законодателна сесия в Китай през миналата седмица премиерът Ли Къцян заяви, че „държавата подкрепя иновациите и развитието на платформени компании“. Но Пекин има и друго послание за своите технологични гиганти: Без значение колко големи или иновативни могат да бъдат, те трябва да се придържат към държавната политика, като защитават редица каузи, като намаляване на бедността.

Джак Ма, фен на творчеството на Мао Дзедун, възприема тактиката на бившия лидер да заиграва с местните власти и да настройва висшите държавни служители един срещу друг, твърдят близки до него. С течение на времето такива методи се превърнаха в задължителни и за бизнеса му, поясняват регулаторите и служители на Alibaba.

В същия ден, в който държавни антимонополни следователи влязоха в централата на Alibaba в Ханджоу през декември, представители на градските власти в близка правителствена сграда са хвърлили голямо парче плат върху табелата на правителствено звено, създадено преди две години, специално за подпомагане на гиганта в електронната търговия.

Това беше сигнал, че дните на специално отношение към Alibaba са отминали. Държавни служители, които отдавна са подкрепяли Alibaba, са заявили на компанията, че тя вече не може да разчита на тях. Едно след друго, редица правителствени заседания са били посветени на това как да се включат новите заповеди, за да се попречи на големите технологични фирми да монополизират кредитите и другите ресурси.

Партийният лидер на родната провинция на Alibaba Джъдзян се ангажира да „засили антимонополните усилия и да предотврати безпорядъчно разширяване на капитала“. Други висши партийни служители, които подкрепяха Ма в миналото, повториха посланието.

Единият от тях е Чън Мин-Ер, изгряваща политическа звезда, който някога призова регулаторите да се отнасят към Alibaba с „отворена, гледаща към бъдещето и иновативна перспектива“.

Джъдзян наскоро отвори специален медиен канал, за да позволи на местните търговци да докладват за натиск от Alibaba да продават стоките си изключително на нейните платформи Taobao и Tmall, оплаквания, които досега властите до голяма степен бяха игнорирали.

Правителството на провинция Джъдзян заяви пред медията, че табелата на компанията за подпомагане на Alibaba е била покрита с цел обновяване и че като провинция, която се гордее с оживен интернет-базиран бизнес, „придава значение на подобряването на регулаторните възможности на платформената икономика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
басии и пазара в китай стана по свободен от щатския... а амазон кога??? тая практика е измислена от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още