IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизелът остава предпочитаното гориво при камионите в ЕС и през 2020 г.

Делът на тежкотоварните превозни средства с алтернативно задвижване нараства до 2,9%, подкрепен основно от продажбите на камиони с природен газ в Германия

09:53 | 12.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Rolf Schulten/Bloomberg</em></p>

Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

През 2020 г. дизелът все още е водещ при регистрациите на нови тежкотоварни превозни средства в рамките на Европейския съюз (ЕС) по отношение на пазарния дял (96,4%), докато бензинът представлява едва 0,1% от общото търсене през миналата година, става ясно от данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA), публикувани на нейния сайт. Данните не включват статистиката за България.

Камионите с електрически задвижване представляват 0,5% от всички нови регистрации в блока. Делът на новите тежкотоварни превозни средства с алтернативно задвижване достига 2,9 на сто през 2020 г.

Дизелови и бензинови камиони

Като цяло през 2020 г. регистрациите на нови дизелови камиони в ЕС спадат с 25,5% до 226 150 броя, като търсенето е отслабено от въздействието на COVID-19. С изключение на Гърция, всички останали пазари на ЕС отбелязаха двуцифрен спад в продажбите на дизелови камиони през миналата година, включително четирите основни: Германия (25,3%), Франция (24,7%), Испания (21,4%) и Италия (13,0%).

АСЕА1 АСЕА1

Докато пазарният дял на дизеловите камиони през 2019 г. достига 97,5% в блока, през 2020 г. той се свива до 96,4 на сто.

През изминалата година в ЕС са регистрирани едва 210 бензинови тежкотоварни превозни средства, 95% от които са продадени в три държави – Германия, Финландия и Белгия, посочват от АСЕА.

Превозни средства с алтернативно задвижване

Регистрациите на нови електрически тежкотоварни превозни средства в ЕС се увеличават от 745 броя през 2019 г. до 1059 през 2020 г. Над 90% от всички регистрирани в региона електрически камиони са отчетени в три пазара: Германия (852 броя), Румъния (76 броя) и Нидерландия (41 броя). В същото време в 12 държави от ЕС не е бил продаден нито един камион с електрическо зареждане.

АСЕА2 АСЕА2

През 2020 г. търсенето на хибридни камиони в ЕС се увеличава с 31,5%. С регистрирани 351 броя делът на този тип камиони все още представлява едва 0,1% от всички средно- и тежкотоварни превозни средства в блока.

Камионите с алтернативни горива, 99% от които работят с природен газ, отчитат ръст при регистрациите с 5,8% до 6861 броя, като пазарният им дял нараства от 2,1% през 2019 г. до 2,9 на сто. Това се дължи основно на силните продажби на камиони с природен газ в Германия, която е най-големият европейски пазар за този тип превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
grainis
преди 3 години
Инженеринговото Фъстъчено Олио (ИФО) е може би най-перфектната, 100% Зелена, Карбон-Неутрална и в пъти по-евтина Алтернатива на Дизеловото Гориво, която би спасила цялата днешна мулти-трилионна Дизелова Икономика от нарязване на Скрап, каквото упражнение несъмнено се готви да се случи скоро.ИФО може да се получава от бързорастящи сортове Фъстъци - напр. българският Садовски сорт ЛОТОС - 115 дни срок на растеж и 300кг/дка добив в ест. условия и вероятно под 60 дни срок на растеж (тоест над 6 реколти годишно) и над 400 кг/дка добив, при 60% Масленост, в хипер-интензивни условия - върху многоетажни Рафтове и 24ч LED-Cyan Осветление, в една Вертикална Многоетажна Аеропонна Ферма - aerofarms.com При тези параметри, от една 50м-висока В-Ферма, разположена върху 1 дка (32х32м) площ, бихме имали 2000 пъти по-голяма производителност (около 600 тона годишно) от същия този Декар заета от Фермата площ, в сравнение с традиционното, примитивно земеделие. ИФО може да гори в обикновени Дизелови Двигатели във вида в който е, или да бъде преработвано в БиоДизел - https://biodizel.alle.bgИма обаче много по-модерна Алтернатива - олиото да бъде нагрято, пулверизирано и смесено с Воден Аерозол до 50%, с цел по-пълно изгаряне и супер-икономия на гориво. Така получената газоподобна аерозолна смес може да задвижва различни по размер Газови Турбини - с в пъти по-високо съотношение тегло-мощност.Например една Газова Турбина ВЕРИКОР с размери 1,3м х 0,9м х 0,5м (двигател на бус), и тегло 400 кг, развива мощност от 4000 конски сили (3000 Киловата) !И да, ИФО е напълно безвредно - може да се консумира и има прекрасен вкус.Освен Фъстъци, могат да се отглеждат и други, с дори още по-високо маслено съдържание (над 62%) растения като Jatropha Xuta, Сусам, Рицин и др.След екстракция на олиото, отпадната Биомаса се ползва за високо-хранителен Фураж или се суши, смила и Пелетизира, или се ползва като Прахово Гориво в Газо-Прахови Турбини за добив на Топло и Ел. Енергия за нуждите на В-Фермата.В-Фермата може да се ползва и за добив на още по-големи количества (над 1000 тона на ден) Биомаса от свръх-бързорастящи (1м/ден) Бамбук Беема и Кафявото Водорасло Гигантски Мехурчест Келп - Macrocystis Pyrifera - най-бързорастящият организъм на Земята .https://biodizel.alle.bg (Bg)https://vertikalna-ferma.alle.bg (Bg)https://nula-energia.alle.bg (Bg)https://horti-energy.alle.bghttps://bamboo-economy.alle.bghttps://biodiesel.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още