IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японско-австралийски консорциум ще произвежда водород от кафяви въглища

Компанията ще тества и първите до този момент доставки на втечнен водород

10:49 | 12.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Японско-австралийски консорциум ще създаде пилотен проект за производството на водород от кафяви въглища и преноса на суровината през океана, пише Ройтерс. Стойността на проекта е 300 млн. долара.

Това ще бъде първата в света международна верига за доставка на втечнен водород, а следващата стъпка ще бъде доставките на суровината по целия свят.

"Имаме потенциала да бъдем световни лидери в производството и износа на водород", коментира енергийният министър на Австралия Ангъс Тейлър пред Ройтерс.

Австралия в момента е лидер на пазара на втечнен природен газ. Надеждите са, че с проекта за производството на водород ще може да осигури "зелено" бъдеще за своите въглища и природен газ.

Планираната инсталация ще бъде изградена в австралийския щат Виктория, където се намират около 1/4 от доказаните залежи от кафяви въглища в света. Технологията ще бъде осигурена от японската корпорация Kawasaki Heavy Industries.

Проектът е от значение и за изпълнението на заложените от японското правителство цели за беземисионна икономика до 2050 г.

Япония е петият по големина потребител на енергия в света. Плановете са да увеличава потреблението на водород и през 2050 г. да достигне 20 млн. тона годишно. Това е около 50% от сегашното производство на енергия в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хмм ... в пилотната фаза компенсирането на отделения СО2 е направено със закупуване на зелени сертификати ... още не са решили проблема с улавяне и депонирането ... засега само ще проиграват производството , втечняването , транспорта и експлоатацията няколко години ... https://hydrogenenergysupplychain.com/about-hesc/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
grainis
преди 3 години
Абсолютно, Пълно и Тотално Безумие.Въглищата са чудесна суровина за добив на различни въглеводороди - горива, полимери, лекарства ако щете, и т.н., но не и за водород !Има стотици нови технологии за свръх-евтино и 100% чисто получаване на водород от вода с нисък разход на ел. енергия - например този - 12.3kWh/kg H2 -- https://fuels.alle.bgПо тази технология България би могла да произвежда по 1000 тона водород на час с вода от Дунава и евтин ток от АЕЦ, и да го продава навън по 10 долара килото !И не само Водород ще се произвежда, но и цял куп други неща, с което ще си умножи многократно БвП-то и ще се нареди сред най-богатите икономики в света !Търсенето на Н2 през 2019 г. беше 60 млн. тона !https://power2h2.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още