IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как една бременност може да доведе до конституционна криза в Ирландия

Законът не предполага излизането в отпуск по майчинство или по бащинство за хора на избираеми публични длъжности

09:15 | 13.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Бившият премиер на Ирландия Лео Варадкар и Хелън Макенти, тогава министър по европейските въпроси. Снимка:&nbsp;Dario Pignatelli, Bloomberg</em></p>

Бившият премиер на Ирландия Лео Варадкар и Хелън Макенти, тогава министър по европейските въпроси. Снимка: Dario Pignatelli, Bloomberg

Искане на отпуск по майчинство е нещо съвсем обикновено в Западния свят през 21 век. Но в Ирландия нещата са малко по-различни и една бременност може да доведе до конституционна криза, разказва европейското издание Politico.

Става въпрос за искането за отпуск по майчинство от страна на правосъдния министър на страната Хелън Макенти. Тя е първият министър в историята на страната, която забременява по време на мандата си.

Макенти се опитва да използва правото си да излезе в шестмесечен платен отпуск, без да се налага да напуска поста си. Оказва се обаче, че това не е толкова просто. Законът, основан на Конституцията на страната, писана през 1937 година, не позволява на хора на изборна длъжност да ползват майчинство.

Премиерът Михал Мартин коментира, че законодателството, което вижда мястото на жените вкъщи, а не на работа, определено ще се нуждае от промяна. "Настоящата правна рамка се основава на напълно остарели предположения и нагласи", коментира той пред ирландския парламент.

В Конституцията на Ирландия е предвидено политиците да бъдат на разположение по всяко време и няма възможност за отпуск по майчинство. Текстовете са изработени в сътрудничество с католическата църква.

В чл. 41 например е записано,че от домовете си жените дават нужната подкрепа за държавата. "Майките не трябва да бъдат задължени по икономически причини да се включват в работната сила и да неглижират своите задължения към дома", са записали още авторите.

От 70-те години на миналия век Ирландия започна своята социална революция. Дотогава някои закони бяха в съзвучие с католическата доктрина и предвиждаха държавните служителки, включително и учителките, да напускат работните си места след като се омъжат.

Въпреки че имат вече две жени на поста президент (с представителни функции) - Мери Робинсън и Мери Маклийс, досега Ирландия не е имала жена премиер. В 160-местния парламент в момента има 36 жени депутати.

В обществото обаче настроенията са различни - през 1995 година ирландците подкрепиха предложение за промяна в основния закон, който позволи разводите. През 2015 година беше подкрепена поправка, позволяваща еднополови бракове, а три години по-късно - и абортите.

Предишното правителство подготвяше нов референдум точно по темата за майчинството, защото искаха да включат правото на бащинство за хората на избираеми длъжности. Но не им стигна времето да подготвят и организират гласуването по тази поправка на Конституцията.

Михал Мартин коментира, че анализите сега показват, че е необходима реформа в законодателството. "Искаме да бъдем сигурни, че да имаш семейство по никакъв начин не е в конфликт с изграждане на кариера в публичния сектор", коментира той.

"Участието на жените в политиката е много трудно и абсолютно нещата трябва да се променят", подкрепи го депутатът от опозиционната социалистическа партия Брид Смит.

Въпреки че по закон няма право, Хелън Макенти ще излезе в шестмесечен отпуск и няма да се наложи да напусне поста си, категоричен е ирландският премиер. От 1 април тя ще изгуби портфолиото си (правосъдие), но остава в кабинета по време на своя шестмесечен платен отпуск по майчинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Тази жена встъпва в длъжност в края на юни 2020 и като министър на правосъдието нямам съмнение, че е била наястно със закона по този въпрос. Възможно е да го е направила нарочно, днес е точно 9тия месец от заемането на поста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
ха, една бременост може да доведе до още повече проблеми, особенно ако бремнната е феминиска... даже има няква геометрична прогресия в това явление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още