IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са най-предпочитаната дестинация в света за инвестиции и растеж на бизнеса

Здравните кризи, пандемиите и данъчните политики са сред ключовите заплахи пред перспективите за растеж

16:04 | 12.03.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Michaek Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaek Nagle/Bloomberg

САЩ остават най-предпочитаната дестинация за инвестиции и разширяване на бизнеса в света за поредна година. Това показват данните от 24-то годишно проучване сред главните изпълнителни директори на над 5 хил. компании, осъществено от консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC).

Челната тройка се допълва от Китай и Германия. Великобритания влиза на четвърта позиция, като измества Индия, която пада на пета. Промяната е свързана с Brexit и позиционирането на Острова като независима държава, коментира председателят на борда на PricewaterhouseCoopers Боб Мориц на форума Reuters Global Markets.

Американските и германските компании са най-благосклонни към инвестициите във Великобритания, допълва Мориц.

Общо 35% от анкетираните главни изпълнителни директори виждат САЩ като водещ пазар за експанзия на бизнеса, сочат данните на компанията. От участниците в анкетата 28% подкрепят Китай, което прави разлика от 7 процентни пункта. През 2020 г. разликата обаче е само 1 процентен пункт.

Увеличаването на тази разлика се обяснява с новите политически събития и съществуващото напрежение между Вашингтон и Пекин. Главните изпълнителни директори се пренасочват от Китай към Канада и Мексико като алтернативни пазари за инвестиции.

Същевременно главните изпълнителни директори на компании, базирани в Китай, отчитат нарастващ интерес към големи икономики като САЩ, Германия и Япония - основни дестинации за китайския износ.

За Германия гласуват 17% от участниците в проучването, за Великобритания – 11%, а за Индия – 8%. Япония се класира на шесто място, като измества Австралия от позицията.

Увереност в ръста на приходите и възстановяването на икономиката

Главните изпълнителни директори, които  участват в проучването на PwC, изразяват увереност в растежа на приходите тази година. Около 36% от анкетираните заявяват, че са „много уверени“ в перспективите пред техните организации през следващите 12 месеца в сравнение с 27% от изпълнителните директори през 2020 г.

Докато глобалното доверие нараства, има големи различия в различните между отделните отрасли, повлияни от поведението на потребителите на фона на пандемията.

Изпълнителните директори в технологичния и телекомуникационния сектор показват най-високи нива на доверие – съответно 45% и 43%. Изпълнителните директори в секторите на транспорта и логистиката (29%) и хотелиерството и отдиха (27%) са сред най-малко уверените в способността си да увеличават приходите на компаниите си през следващите 12 месеца.

Общо 76% от световните бизнес лидери – или над три четвърти от участниците в проучването, прогнозират, че икономическият растеж ще се подобри през 2021 г. За сравнение, през 2020 г. само 22% от анкетираните бяха на това мнение, а през 2019 г. – 42%. Това е най-високото ниво на оптимизъм, откакто компанията започва да задава този въпрос през 2012 г.

Оптимизмът сред изпълнителните директори по отношение на глобалния икономически растеж е особено силен в Северна Америка и Западна Европа, като съответно 86% и 76% от участниците от тези региони прогнозират подобрен глобален растеж през следващата година.

Изпълнителните директори сега са изправени пред две основни предизвикателства: първо, как да изградят доверие с широк кръг от заинтересовани страни, чиито очаквания за бизнеса са по-високи от всякога, и второ, как да адаптират своя бизнес и да постигнат устойчиви резултати в бързо променяща се външна среда, посочва се в анализа. Организациите, които успеят, ще бъдат в най-добра позиция да излязат от пандемията като силен, издръжлив и продуктивен бизнес, способен да устои на бъдещи сътресения, заключават анализаторите.

Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
grainis
преди 3 години
Всеки ден в Щатите влизат 50,000 нелегални емигранти.В Русия не влиза никой.САЩ е дом на 356 Нобелови Лауреата, Русия - на 28, от тях 25-евреи.БВП на Русия е колкото на Щата Ню-Йорк.Русия : 17 млн. км2, население 150 млн., 40% от световните ресурси,Щатът Ню-Йорк - 140,000 км2, население - 19,3 млн., 0% световни ресурси.САЩ са най-доброто място в света за работа, бизнес, инвестиции, обучение, наука и технологии, почивка, забавление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
тая статия може да разубеди и най големите ентусиасти ... : ))) ... с изключение на лудия Лапников ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Църкате ли, църкате ли, копейки? Църкайте си, а керванът си върви, а вие отново сте последна дупка на кавала.Баламурници-неможачи, все някой е виновен за неуспехите във вашия мижав животец, нали?! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 3 години
Опа , и Дядя им го казва, даже по-категорично,както се полага, че и уточнява кои шати по-точно, ей личи си че е вря и кипял във внутренних дел на съединените щати.Както е казал поетът:Нещо се клатив Съединените щати.Строят се клати.рече ми татизатова съм поетс установен мироглед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
evlogi
преди 3 години
Въх!!!!Анатема!!!Бе кви са тия главни изпълнителни директори на 5000 компании бе?!?!Не се чуват кво говорят, ей на колегата Jorkata коментар 2 от по долу им го казва в прав текст, те на тяхното си държат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Jorkata
преди 3 години
Щатите отдавна не са страната на неограничените възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
САЩ са най-предпочитаната дестинация в света за инвестиции и растеж на бизнеса Яка вувузела! Виртуозно!Републиканските щати се държат на повърхността, другото потъва!Като Титаник! Въпреки свирките на оркестъра!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още