IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жена е починала след ваксинация срещу коронавируса в Пловдив*

Заради спирането на ваксинирането с AstraZeneca затварят и електронната система за записване за ваксиниране

14:25 | 12.03.21 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Medid Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Medid Group

57-годишна жена е починала след ваксинация срещу коронавируса в Пловдив, съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг в града. Жената е ваксинирана на 11 март около обяд без оплаквания и рано тази сутрин е получила остър задух. 

Според здравният министър няма категорични данни за пряка причинно-следствена връзка с поставянето на ваксината на AstraZeneca. Ще се изчака 7 дни за заключенията на съдебните медици, за да се прецени как ще продължи работата с ваксините на компанията. Поставената ваксина не е от същата партида (ABV5300), заради която няколко европейски страни спряха ваксиниране с продуктите на компанията.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов нареди временно да бъде спряно ваксинирането с AstraZeneca и у нас, след като такова решение вече взеха няколко европейски страни.

"Решението, което взехме, е с цел превенция", категоричен беше по време на брифинга Ангелов и отхвърли обвинения, че то е политическо.

Здравният министър обясни, че починалата пациентка е имала придружаващи заболявания и е починала от остра сърдечна недостатъчност. Жената е имала поставен троен байпас през 2005 година.

Извършената аутопсия е показала, че има запушени артерии на сърцето, но няма наличие на тромби. Първоначалните изследвания са показали, че починалата не е имала коронавирусна инфекция. До седмица ще станат факт всички данни по случая, обясниха от УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Костадин Ангелов коментира, че на този етап няма данни за сериозни нежелани реакции след поставяне на ваксина срещу коронавируса. Докладвани са около 3 на 1000 случая, но става въпрос за фебрилен синдром, болки на мястото на убождането и други "обичайни реакции след ваксина".

"Очаквам до седмица да имаме отговор от AstraZeneca и да подновим работата с тази ваксина", каза още здравният министър.

Той допълни, че засега спира работата на електронния регистър за ваксиниране и хората служебно ще се пренасочват към други дати.

Лекарствената безопасност е основен приоритет на AstraZeneca. Регулаторните органи прилагат ясни и стриктни стандарти за ефикасност и безопасност при одобрението на всеки лекарствен продукт, в това число и ваксина срещу COVID-19 на AstraZeneca. Това се посочва в позиция на фармацевтичната компания AstraZeneca във връзка с ваксината срещу COVID-19.

Профилът на безопасност на ваксината е широко проучен във фаза III клинични проучвания и независимият детайлен преглед на данните потвърждава, че ваксината се понася добре като цяло.

Eвропейската агенция за лекарствата(ЕМА) постоянно и стриктно проследява съобщенията за странични ефекти в интерес на безопасността на пациентите. Прегледът на индивидуалните съобщения за странични ефекти до този момент не предполага, че ваксината може да има някаква роля в какъвто и да било смъртен случай, заявява се в позицията на компанията.

От там се позовават и на позицията на европейския регулатор, съгласно която честотата на тромботичните събития при ваксинирани и неваксинирани лица е една и съща.

Анализът на базата ни данни за безопасност не показва данни за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при приложение на ваксината срещу COVID-19 на Oxford-AstraZeneca във всяка отделна възрастова група, партида или страна. Всъщност наблюдаваният брой такива събития е значително по-нисък при лицата, получили ваксината, отколкото би трябвало да се очаква в общата популация, пише още в становището.

Във всяка стъпка в процеса на производство и разпространение на ваксината се провеждат многобройни изследвания за качество и безопасност. Всяка партида преминава през всички стъпки за оценка, по време на които се провеждат над 60 различни контролни теста за качество, допълват от кампанията и посочват, че AstraZeneca има готовност да достави планираните количества за България.

*Допълнена с позицията на AstraZeneca

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 1
malkia Muk
преди 3 години
Пак добре че боса взе бързо и добро решение, да се спре астрата. Министъро щеше да ни наъръшка с мотото - умират хората щото са грозни и дебели, а не от ваксината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
от страх се мре най много ... щото паниката провокира глупави действия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Оказа се че от всичкиКовид ваксини са умира. От някои повече обаче. Истината е че от вируса се умира около 20 000 пъти повече от колкото от ваксината.Въпроса с това колко дълго и колко пълно и от коя мутация си предпазен и колко % си остават отворени. Може да си ваксиниран с/у оригинлния ковид и пак да умреш от Нигерииския или Ю.Африканския. Ваксината остаря вече. Тоя вирус ще ни е б е *** й к а та. Ще убие много хора още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Aa, те са длъжни!Партиятадемократическаповелява!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
Ваксината на Астра Питеците се издъни, съобщава се за смъртни случаи от нея от цял свят. Дано да е само една партида. Не знам двамата матросовци под мен, какво сте се разчекнали на амбразурата да я браните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ааа, има още двама достойни за тсзи титла - вовчо и инженерчето.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Глyпав, по-глyпав, най-глyпав, vzhekoff!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Пидaлино, зевзеците пишеха в руските медии, че през тази година в света ще починат 150 000 души след като изпият по чаша вода. Трябва ли да изследваме водата и дали тя е причинителятна смъртта им? А пидaлино?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
а то и само по PCR не трябва да се поставя диагноза болен.. ама отдавна нещата се намират в някакъв медиен сюрреализъм, така че.. там всичко може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Mirilai-lai
преди 3 години
затова преди ваксинация се прави обстоен преглед и ако трябва се спира процеса, а не се ваксинира като ***, наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още