IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко опасно е спирането на плановия прием в болниците?

Крайно време е да се регламентира дистанционният преглед, твърди д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация

16:40 | 12.03.21 г. 3
Колко опасно е спирането на плановия прием в болниците?

С прекратяването на плановия прием много хора останаха без навременна диагноза и без нужното лечение. У нас буди тревога това, че в тази ситуация се затварят болниците, но се отварят питейни заведения. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. По думите на Хасърджиев трябва да се научим да живеем с подобен вид кризи и колкото по-бързо обществото и системата ни се пригодят, толкова по-лесно ще бъде.

„Проблемът е, че здравната ни система не може да издържи и вече в продължение на година тя не се реформира. Не трябва да работим по начина да затваряме едно и да отваряме друго,  нещата изискват дългосрочна визия“, каза гостът.

„Много е вероятно да наблюдаваме ръст на хроничните заболявания и се страхувам, че той ще бъде значително по-голям, отколкото в Западна Европа“, каза гостът.

Според Хасърджиев е крайно време да се регламентира дистанционният преглед. „Сега в предизборните програми също не виждаме визия за осъвременяване на нашето здравеопазване“, категоричен е той.

„Пандемията донякъде отключи процеса към дигитализация, но това е до известна степен и проформа, тъй като политиците се засилиха покрай изборите и Covid, но здравното досие например продължава да бъде един сайт, който е недостъпен за гражданите“, заяви председателят на Националната пациентска организация.

По думите на Хасърджиев също така във ваксинационния план бяха пропуснати най-честите жертви на пандемията, а именно хората с хронични заболявания.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Правителствата налагат ужасен геноцид над населението. Отказват да лекуват болните, унищожават поголовно бизнеси, смачкват психически децата и лабилните. Цялата тази отрицателна енергия ще се излее в един момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
изпълняват се поръките за зачистване на тая територия от коренното и население ... за оцелелите-резервати .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Управляващите от некомпетентност и липса на какъвто и да е сив грамаж в главата ще го уморят тоя народ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още