IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво в биткойна тревожи Бил Гейтс?

Биткойнът използва повече електричество на трансакция, отколкото който и да е друг метод, коментира милиардерът

16:24 | 12.03.21 г. 18
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Биткойнът се радва на ново поскъпване през последните дни, но милиардерът Бил Гейтс изрази опасения относно процеса, изискван за създаването на дигиталната валута, пише Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на Fox Business.

Процесът по „копаене“ на биткойни изисква огромно количество електричество. В скорошно интервю за New York Times Гейтс заяви, че практиката ускорява ефектите на климатичните промени.

„Биткойнът използва повече електричество на трансакция, отколкото който и да е друг метод”, коментира Гейтс.

Биткойнът и други криптовалути се радват на нарастваща приемственост през последните години, привличайки интереса на компании като Facebook и Tesla. Цената на биткойна се повишава с над 600% през последните 12 месеца, показват данни на CoinBase.

Скорошно проучване на Университета в Кеймбридж установява, че биткойнът изисква повече електричество от Аржентина. Очаква се въглеродният отпечатък на криптовалутата да нараства заедно с популярността ѝ.

Гейтс, който публикува книгата си „Как да избегнем климатично бедствие” (“How to Avoid a Climate Disaster”) през тази година, предполага, че може да промени перспективата пред криптовалутите, ако платформите им приемат зелени политики.

Климатичните опасения имат малка роля в забавянето на инерцията на биткойна. Криптовалутата наскоро достигна пазарна капитализация от един трилион долара за пръв път след създаването си. Законодателите междувременно бързат с усилията си за въвеждане на регулации за криптовалутите.

„Индивидуалните инвеститори, които са предпазливи спрямо финансовите системи и институции, вкоренени в традиционната икономика, започнаха да възприемат криптовалутите", заяви бившият председател на Комисията за търговия със стокови фючърси Кристофър Джанкарло пред FOX Business Network.

Според него САЩ трябва да имат водеща роля в приемането на дигиталните валути, тъй като глобални конкуренти, включително Китай, вече предприемат подобни стъпки.

„САЩ бяха лидер при интернета. САЩ бяха лидер при космическите програми и в резултат на това ние имаме водеща роля в създаването на стандартите за тези иновации”, коментира Джанкарло. „Ние трябва да поведем и тази иновация”, добавя той.

Минути преди 18:30 ч. българско време биткойнът се разменя за 55 579,79 долара, продължавайки поевтиняването си за деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
mitik75
преди 3 години
Kaк да печелим от дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нека не водим спор за камъните, защото ще ти дам и други примери.Важното е, че това, че нещо е ограничено, то НЕ значи, че е ценно.И да, когато едно нещо има твърде ограничено потребление, има алтернативи много и няма никаква стойност извън спекулата - то е безумие това нещо да струва нещо.Без перспектива, без стойност, само маркетинг за милениали, че това било новото нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
соляркин , ти яко си се вкарал във филма ... странно само защо живееш в панелка , при положение че си толкова велик ...: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Ако все пак решиш да трейдваш на бинанцето драсни ми да ти пратя referal code за регистрация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Заредих бензин и хапнах в един ресторант :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Аз например използвам изцяло BNB когато си плащам сметките. Автоматично ми се обръщат в текущата валута на изгоден курс. Да картата ми използва BNB. Мога да правя милиарди преводи в секунда. Даже днес заредих с нея. Да биткойна не го може, но има други валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Днес видях,че и един норвежки фонд е пуснал 60 милиона долара в биткойни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Грешиш нямат крайна стойност защото във нашата Галактика има сигурно безброй още кръгли камъни или примерно можеш да ги синтезираш от нещо друго :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ако всеки милионер реши и да си купи по 1 кръгъл камък и тяхната цена ще се вдигне, но това не означава, че ще имат стойност.Живеете в класическа пирамида.Биткойн нито става за масово разплащателно средство, нито има фундамент. Само новопривлечениете го държат да има някаква цена.Класическа пирамида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Кръглите камъни на земята също имат крайна стойност, но това НЕ ги прави ценни. Тая измишльотина, че щом нещо е ограничено, то значи е ценно, е смешна. За технилогия пък да не говорим, щото със смешния брой транзакции, които могат да се осъществят за секунда през биткойн, може да става само за залъгалка, а не за масово разплащателно средство.100 милиона от фонд е смешна сума, това я има 1% от фонд, я не и се прави за спекула.Царят е гол, драги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още