IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво в биткойна тревожи Бил Гейтс?

Биткойнът използва повече електричество на трансакция, отколкото който и да е друг метод, коментира милиардерът

16:24 | 12.03.21 г. 18
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Биткойнът се радва на ново поскъпване през последните дни, но милиардерът Бил Гейтс изрази опасения относно процеса, изискван за създаването на дигиталната валута, пише Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на Fox Business.

Процесът по „копаене“ на биткойни изисква огромно количество електричество. В скорошно интервю за New York Times Гейтс заяви, че практиката ускорява ефектите на климатичните промени.

„Биткойнът използва повече електричество на трансакция, отколкото който и да е друг метод”, коментира Гейтс.

Биткойнът и други криптовалути се радват на нарастваща приемственост през последните години, привличайки интереса на компании като Facebook и Tesla. Цената на биткойна се повишава с над 600% през последните 12 месеца, показват данни на CoinBase.

Скорошно проучване на Университета в Кеймбридж установява, че биткойнът изисква повече електричество от Аржентина. Очаква се въглеродният отпечатък на криптовалутата да нараства заедно с популярността ѝ.

Гейтс, който публикува книгата си „Как да избегнем климатично бедствие” (“How to Avoid a Climate Disaster”) през тази година, предполага, че може да промени перспективата пред криптовалутите, ако платформите им приемат зелени политики.

Климатичните опасения имат малка роля в забавянето на инерцията на биткойна. Криптовалутата наскоро достигна пазарна капитализация от един трилион долара за пръв път след създаването си. Законодателите междувременно бързат с усилията си за въвеждане на регулации за криптовалутите.

„Индивидуалните инвеститори, които са предпазливи спрямо финансовите системи и институции, вкоренени в традиционната икономика, започнаха да възприемат криптовалутите", заяви бившият председател на Комисията за търговия със стокови фючърси Кристофър Джанкарло пред FOX Business Network.

Според него САЩ трябва да имат водеща роля в приемането на дигиталните валути, тъй като глобални конкуренти, включително Китай, вече предприемат подобни стъпки.

„САЩ бяха лидер при интернета. САЩ бяха лидер при космическите програми и в резултат на това ние имаме водеща роля в създаването на стандартите за тези иновации”, коментира Джанкарло. „Ние трябва да поведем и тази иновация”, добавя той.

Минути преди 18:30 ч. българско време биткойнът се разменя за 55 579,79 долара, продължавайки поевтиняването си за деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 6
Solar Power
преди 3 години
Истинската заплаха за биткойна е квантовия компютър. Вярвам обаче,че ще се добавят допълнителни защити до този момент. Нищо не пречи докато стигнем до този компютър да си представим,че по света има в момента 30 милиона милионера...... и какво би се случило ако всеки един от тях реши ей така за кеф да си купи един биткойн :)Така,че който се качил на влака качил. Аз препоръчвам на всеки да има в портфолиото си 5-10% крипто и 5-10% злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Тук е разковничето :) Явно не си запознат все още с технологията..... може да прочетеш и вдигнеш малко левъл. Ето и няколко простички неща.... просто няма механизъм за напечатването на биткойни от нито едно правителство.Имаме и крайна стойност за разлика от златото и фиатните пари. Да не говорим,че имаме и валути като BNB където на всяко тримесечие се прави дефлация, тоест изгарят се истински пари и техния брой намалява. За приложенията на технологията няма да говоря ще прочетеш. В добавка на всичко това само ще подметна,че в четвъртък най-големия пенсионен фонд на Израел инвестира 100 милиона долара в биткойни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Бил ползвйа BNB-та. Не се копаят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Whitestar
преди 3 години
Биткойн не само разходва енергия! Докато го анализираме в детайли, при неговото колосално действие на борсите, можем по-обстойно да изследваме самите спекулации на този тип пазари. Първото, което прави впечатление е липсата на технически смисъл, а също и на пазарен такъв, за високата му цена. Как, някои ще кажат, че точно това са двигателите на този процес. Но специалистите са на ясно, че биткойн нито е сигурен преносител на стойността във времето, нито е достатъчно ликвиден от гледна точка обмяна в други активи. Той дори няма сходна борсова цена на обмяна, в различните части на света! Всичко това го определя, като евтин и ненадежден актив! Тук идва и естественият въпрос, в този случай, а именно: Са ли пазарни принципите, които определят стойността му?!! Ако не са, то до колко вредни са те за свободните пазари и т. н.?! Също - какъв механизъм трябва да сработи за да неутрализира това вредно действие?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
mitik75
преди 3 години
Как да печелим дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
потапяй се , крейзи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ти си преди него, нали се разбрахме?! Където го пращаш, там ще го чакаш, вмирисан лузър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
и тоя ше се мисли за дедо Господ , докат не се запознае с Калашников ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още