IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на BioNTech: Светът трябва да се подготви за следваща, по-тежка пандемия

Производството на ваксини трябва да е по-бързо, твърди разработчикът на една от първите ваксини срещу Covid-19

09:42 | 13.03.21 г. 14
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ugur Sahin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ugur Sahin/Bloomberg

Година след обявяването на пандемията светът е съветван да се подготви за следващата, пише Bloomberg.

Новото предупреждение дойде от главния изпълнителен директор на BioNTech Угур Шахин – ученият, който стои за една от първите одобрени ваксини срещу коронавируса. И въпреки че вирусът все още ограничава голяма част от ежедневието на хората по света, Шахин твърди, че Covid-19 не е най-лошата пандемия, която можем да си представим. Всъщност ще има бъдещи пандемии, които могат да бъдат много по-опустошителни, а да сме подготвени за тях е от ключово значение, коментира той в интервю.

Целта трябва да бъде производителите на лекарства и правителствата да имат производствен капацитет, който да покрие имунизация на целия свят в рамките на три месеца след разработването на ваксина, посочва Шахин. Като се има предвид състоянието на настоящите ваксинационни кампани и че голяма част от световното население все още очаква ваксините, това е амбициозна цел. За да се стигне дотам, Шахин предвижда публично-частно партньорство, сравнявайки идеята с огромните разходи, необходими за плащането на застраховка.

„Не бяхме готови да произведем достатъчно дози за цялото население на планетата“, коментира Шахин за текущата кампания. „Това трябва да се промени. Ние трябва да сме подготвени не само да разработим бързо ваксина, но и да произведем достатъчно дози“.

Предупреждението на Шахин се появи в момент на колеблива имунизационна кампания, след като Европейският съюз влезе в спор с AstraZeneca заради забавяне на обещаните доставки. Очаква се BioNTech и нейния американски партньор Pfizer да предоставят по-голямата част от 400-те млн. дози, на които Европейският съюз разчита, за да ускори кампанията си през второто тримесечие.

Но засега само около 7% от европейците са получили по една доза, в сравнение с около 19% от хората в Съединените щати. Междувременно повечето страни в Африка дори не са започнали поставянето на ваксини.

В интервю за Bloomberg по-рано тази седмица Шахин прогнозира, че производителите на ваксини ще създадат достатъчно дози за целия свят през следващата година. Pfizer и BioNTech ще имат капацитета да направят 3 млрд. дози през 2022 г., допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
То тва ти остана михаилчо -едно изпуснато Т ! Назначаваме те за Главен Коректор на Републиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я кажи ти за политическата "коректнос", полиглоте!Аман от кухи ***, дето името не могат да си напишат без грешки, иначе тръгнали да обясняват и разясняват.То акъл за две пари няма, избутало 11 клас, щото баща му носил агнета и кокошки на даскалите, но иначе дрънка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
за пари ще ти напишат всичко което им поръчат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Следващата пандемия отдавна е сред нас. *** тро-ло-ве, повръщащи всякакви доктрини като ***, глобално затопляне, ваксинационни паспорти, политическа коректнос и всякакви подобни похвати за задушаване на населението. Инвестора спада в същата категория. Няма разследваща журналистика, масата са просто безгръбначен слугинаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=ZJZxiNxYLpc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
турският "учен" твърде бързо иска да се изкачи на високо ... явно забравя , че е само пионката в голямата глобалистична шашма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
освен една майна да ти тегля , друго не виждам смисъл ... дори и това ти е много ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
мдаа ... прав е човекът . мащабът зад такова производство не е майтап работа . не е като фабрика за лимонада или швепс ... използва се много сложна система от доставки на различни вещества . самата иРНК се произвежда сравнително лесно (лесно за който знае де !!) в 2 литрови биореактори на партиди за около 100млн дози . да не вземе некой да си помисли , че може да се мащабира - 5 литра , 10 литра , или 100 литра ... :))) ... не , не може да се мащабира . но основният проблем е в помощните вещества . ползва се доста оборудване , което е за еднократна употреба ... една линия за производство на 10кг помощни вещества , достатъчни за 100млн дози иРНК струва от порядъка на $1,5млрд , като необходимото време от началото до края може да достигне и до 3 месеца в отделни случаи . в процеса на направа на поне десетина контролни точки се взимат проби за тестване и ако нещо не отговаря на критериите за безопаност се бракува цялата партига и от начало ... :)))та има логика в изказването на човека , да се замислят такива обекти , чието дооборудване или преоборудване да става сравнително бързо според необходимостта и да може да се мащабират необходимите обеми ... както на пожарната и службите за спешна помощ се плащат заплати когато не работят , да има някаква поддръжка на система и за такива случаи ... но това не вярвам че е възможно да се случи извън белият свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Ivan N.
преди 3 години
Демек хайде да ни помогнете финансово, че да можем да изградим перфектните производствени мощности и, ако може, да ни помагате да ги поддържаме, за да сме готови за следващата пандемия когато и да дойде тя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
готови сме :) Кога почва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още