IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: САЩ използват IT възможностите си за нелоялна конкуренция

Социалните мрежи безразборно цензурират съдържание, твърдят властите в страната

14:33 | 13.03.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Русия обвини Съединените щати в използването на IT възможности за участие в нелоялна конкуренция, а социалните мрежи – в произволно и безразборно цензуриране на съдържание, предава Ройтерс.

Тази седмица Русия заяви, че забавя скоростта на зареждане на Twitter в страната, за да отмъсти за това, което определя като нежелание за премахване на забранено съдържание. Страната заплаши да блокира американската платформа – ход, който засили напрежението между Русия и американските социални мрежи.

Понастоящем Twitter отбелязва някои руски медии като „свързани с държавата“ – ход, който не се хареса на Москва. През декември президентът Владимир Путин подписа закон, който дава на Русия нови правомощия за ограничаване на американските гиганти в областта на социалните мрежи.

„По принцип [платформите] нямат унифицирани стандарти за управлението си. Това е смислов и технологичен застой“, написа във Facebook в събота говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

По думите ѝ дигиталното съдържание е безразборно цензурирано от „определени модератори без решение на съд или на съответен компетентен орган“.

Във вторник Twitter заяви, че е дълбоко загрижен за засилващите се опити за блокиране и ограничаване на публичния онлайн диалог и че е притеснен за въздействието на забавянето на услугата в Русия върху свободата на словото.

„Целта на Вашингтон е очевидна – да използва IT възможностите си за нелоялна конкуренция във всички сфери“, коментира Захарова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ей това е наглост, по руски!Всякакви фабрики за ***, бълващи лъжи, целенасочени хакерски атаки, създаване на фейк медии и тн. и сега същите таварищи реват и се очлакват?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Приехали сегодня во всеоружии с тиграми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Маша наша??? "У здания МИД России задержали болгарского журналиста в кавказской национальной одежде и с игрушечным оружием. Об этом сообщает ТАСС.Около здания МИД задержаны 40-летний уроженец Болгарии Борис Анзов, 26-летний уроженец Грузии, 44-летняя уроженка Украины и 20-летняя жительница Подмосковья, которые устроили представление с ансамблем в национальной кавказской одежде и папахах, с игрушечными автоматами, пистолетом-зажигалкой, сувенирными саблями и кнутом. Один из мужчин был на коне, утверждает источник агентства в правоохранительных органах.После задержания болгарин заявил, что хотел сделать предложение официальному представителю МИД Марии Захаровой, которую он встречал на ее брифингах для журналистов. В Instagram Анзов объяснил свое выступление иначе: по его словам, таким образом он хотел поздравить Захарову с Международным женским днем.Приехали сегодня во всеоружии с тиграми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
оф бе захарчова, не забавяте нищо, а ускорявате всички други, защото не можете да смогнете на мултимедийното съдържание на социалките.. и затова направо ги глобете. Никога няма да се научите на западняшки "наратив", егати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още