IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна премина рекордните 60 хил. долара

Скокът е свързан с оптимизма, че най-големият дигитален токен ще стане широко приет

14:51 | 13.03.21 г. 30
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Цената на биткойна набира инерция отново, завръщайки се към рекордните си върхове на фона на оптимизма, че най-големият дигитален токен ще постигне по-широко приемане, съобщава Bloomberg.

Криптовалутата печели от оптимизма на финансовите пазари, след като американският президент Джо Байдън успя да узакони пакета от стимули за 1,9 трилиона долара.

“Устойчивостта на биткойна се доказва като легендарна”, заяви Антони Тренчев, управляващ партньор и съосновател на Nexo в Лондон. “Всяка корекция е възможност за рестартиране на движенията нагоре”, отбелязва той.

Цената на биткойн се повишава с около 1000% от миналата година на фона на сигналите за нарастващ институционален интерес, заедно с подкрепата от спекулативното търсене, пише Bloomberg TV Bulgaria

Поддръжниците на валутата посочват, че тя е удачен избор за съхранение на стойност и я сравняват със златото, което е избор при хеджиране срещу инфлацията или отслабване на долара. Междувременно скептици отбелязват, че ралито създава огромен балон, подкрепен от стимулите, който ще се спука, подобно на ситуацията от 2017-2018 г.

Участници в индустрията и някои стратези посочват по-широкото възприемане на валутата като част от причините, поради които настоящият бичи цикъл е различен.

Примерите включват инвестицията на американския производител на електромобили Tesla в биткойн за 1,5 милиарда долара и подкрепата на главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск към токените в социалните медии.

Милиардерът инвеститор Майк Новограц, който управлява Galaxy Digital Holdings, смята, че биткойнът може да достигне цена от 100 хил. долара до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още