IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и още четири страни от ЕС искат обсъждане на доставките на ваксините

Австрия, Чехия, България, Словения и Латвия се оплакват от неравномерното разпределение на дозите в блока

17:09 | 13.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Micah Green/Bloomberg</em></p>

Снимка: Micah Green/Bloomberg

Лидерите на Австрия, Чехия, България, Словения и Латвия са изпратили писмо до Европейския съюз, призовавайки за дискусия във връзка с дистрибуцията на ваксините срещу Covid-19 в блока, след като Австрия се оплака, че доставките се разпределят неравномерно, предава Ройтерс.

В петък австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че дозите ваксини не се разпределят равномерно между страните членки, въпреки споразумението доставките да се извършват на принцип, основан на броя на населението в отделните държави. Той обвини отделни сделки, включени между държавите и фармацевтичните компании.

Днес Курц написа в Twitter, че той и четиримата му колеги са призовали за дискусия чрез писмо, така че да се намери „европейско решение“. Писмото, изпратено до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, беше публикувано в австрийски медии.

„През последните дни... установихме, че... доставките на дози ваксини от фармацевтични компании до отделни държави членки на ЕС не се изпълняват на еднаква база, следвайки пропорционалния принцип според населението“, гласи текстът. „Затова призоваваме Вас, Шарл, възможно най-скоро да организирате дискусия сред лидерите по този важен въпрос“.

Малта е напът да получи три пъти повече дози ваксини спрямо квотата си до края на юни, отколкото България, твърди Курц.

Опозиционните партии обвиниха Курц, че се опитва да прехвърли вината за бавния темп на ваксиниране. Социалдемократите заявиха, че той търси „изкупителни жертви за своя провал“.

Представител на властите в ЕС твърди, че Шарл Мишел е получил писмото, а срещата на върха на лидерите вече е планирана за 25 и 26 март. По думите на източника на въпросната среща координацията на разпределението на ваксините ще бъде разгледана от 27-те страни членки.

От офиса на Мишел са отказали да коментират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
покрай другите се включи и боката ... ако беше сам , щеше да си мълчи като пръдня у *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още