IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет години война в Сирия: Една страна в руини

Над 380 хил. души са загинали в конфликта, изчезналите са над 205 хил., а разселените - над 12 млн., или повече от половината от населението на страната

12:18 | 14.03.21 г. 10
<p>
	Жилищен квартал в Алепо след въздушен удар. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Жилищен квартал в Алепо след въздушен удар. Снимка: архив Ройтерс

Изминаха 10 години от началото на гражданската война в Сирия, в която загинаха стотици хиляди хора, а милиони бяха разселени. Войната още не е приключила, но сирийският режим има ясно надмощие.

Войната в Сирия започна като мирен протест срещу президента Башар ал Асад и прерасна в широкомащабна гражданска война, пише BBC в свой анализ. В конфликта загинаха над 380 хил. души, цели градове бяха опустошени, вкл. и паметници на историческото и културното наследство, а милиони сирийци се превърнаха в бежанци в Европа или в съседни страни.

Още преди началото на конфликта хората в Сирия се оплакваха от високата безработица, корупцията в страната им и липсата на политическа свобода при управлението на Асад, който наследи баща си Хафез след смъртта му през 2000 г.

Как започна конфликтът

През март 2011 г. в южния град Дераа избухнаха продемократични демонстрации, вдъхновени от т.нар. Арабска пролет. Когато сирийското правителство се опита да смаже несъгласието на местно ниво, протести с искане на оставката на президента избухнаха в цялата страна. Размириците се разпространиха и репресиите се засилиха. Привържениците на опозицията взеха оръжие първо с цел защита, а по-късно - да освободят зоните си от силите за сигурност.

Асад обеща да смаже това, което той нарича "тероризъм, подкрепен от чужбина". Така насилието бързо ескалира и страната влезе в гражданска война. Възникнаха стотици бунтовнически групи и не след дълго конфликтът се превърна в нещо повече от битка между сирийците, които подкрепят или се противопоставят на Башар Асад.

Чуждестранни сили започнаха да вземат страни в конфликта и да изпращат пари, оръжия и бойци. В целия този хаос екстремистките джихадистки организации със собствени цели, като групите „Ислямска държава“ и Ал-Кайда, също се включиха в конфликта. Кюрдите от Сирия, които искат право на самоуправление, добавят още едно измерение в тази война.

Оценка на загиналите

Сирийската обсерватория за правата на човека - базирана в Обединеното кралство група за наблюдение с мрежа от източници на място, е документирала смъртта на 387 118 души до декември 2020 г., сред които 116 911 цивилни.

Други 205 300 души са изчезнали и се считат за мъртви, включително 88 хил. цивилни. За много от тях се смята, че са починали след изтезания в управляваните от правителството затвори.

Друга мониторингова група, Центърът за документация за нарушения, която разчита на информация от активисти от цялата страна, регистрира нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, включително нападения срещу цивилни. Към декември 2020 г. организацията е документирала 226 374 смъртни случая, свързани с битки, включително на 135 634 цивилни.

По данни на агенцията на ООН за децата Unicef са убити или ранени почти 12 хил. деца.

Данните на Сирийската обсерватория за правата на човека сочат, че сирийското правителство е отговорно за смъртта на над 156 хил. човека, а опозиционните групи – за над 34 600 души. „Ислямска държава“ се сочи отговорна за смъртта на почти 14 хил. души, руските военни сили – за 7 290 души, водената от САЩ коалиция – за 3 330 души, турската армия – за 1 662 души, сирийските демократични сили – за 1 364 души, а други ислямистки групи и други организации – за около 7 800 души.

Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
***, Сирия е поредното потвърждение, че където *** стъпят, следва мизерията и разрухата.То какво да се очаква, след като в самата рашка извън центровете на масква и питера, всичко е кал и смрад.Хайде, вместо да плющите с уши и да се чудите каква глупост да измислите, дайте пример - в коя страна са дошли петолъчките и тя не е станала мизерна дупка? Само една.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Мигленче, я кажи за финансиранете на белите каски от хората хъ Магжести.Света разбра, въпроса е, вие като правоверни евроатлантици разбрахте ли..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Не може на повече, защото и кюрдите ще се отделят и присъединят към Иракски Кюрдистан. Следващата стъпка(или поне усилия за нея) ще е отделянето на кюрдите в турция и създване на независим обединен Кюрдистан. Става прекалено сложно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
оспорвана борба за титлата на Караянчева ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
Hahoto2
преди 3 години
Мигленче бре, каква е разликата между терорист и "масов бунтовник"!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
Oбичам България
преди 3 години
https://drmjournal.org/maps-atlas/syria/ Фашистите от Вагнер или иначе казано, личният SS Waffen на Путин не може да им се опре никой в Сирия. Видяхме и как в Либия след като бяха поканени, сега не могат да ги накарат да си ходят ;-) ... за добро или за лошо, Вагнер ще са там още дълги години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
даже на три части ... аз не виждам как ще работят заедно , докато не мине поне едно поколение от войната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
Между другото, минималната работна заплата в разрушена сирия е с десетина долара по-висока от тази във "велика" русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
Преди пет години писах, че не може русия и иран да наложат властта на 4.5 милиона алавити(шиитска секта) над 13-14 милиона сунити, само защото са едноверци с иран или пък така му е кеф на московския хан. Писах също че САЩ не искат да свалят Асад, защото не знаят какво да какво ще правят с двата милиона християни, който сунитите ще пожелаят да унищожат. И тогава и сега твърдя, че най-малото зло е разделянето на Сирия на две , алавитско-християнска и сунитска държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Ще прочетем ли някога обективен анализ за случващото се в Сирия? Не съобразено с интересите на които и да са управляващи и политкоректно според техните изисквания. И сега - думи, думи и като се разровиш, виждаш избирателното отношение на тях.Ние си имаме аналог на такова отношение. виждаме единоначалието в управлението на премиера Борисов от години - налагане на неговото мнение при законодателната и съдебната власт и защото президенството му се "опъна", пък и спечели с голям процент, невъзможнен за Борисов, затова го мразим и очерняме с простовати думи и подли действия. Иначе мутрата-комунист знае как да заиграва с хората, които по негово признание са прости като него, и на пръв поглед печели доверие сред твърде бедните и семпли хора.Духовността, образованието и интелекта в България имат своя палач. Това е квинтесенцията на народния избор. Избираме хора, които не могат да си тръгнат от властта. Превръща се като виц: Пожарникар води коремен хирург да му покаже как върви строежа на магистралата.Затова и България оцелява, но не се развива. И бъдещето е ОЩЕ по-мрачно, ако не се освободим от мутро-комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още