IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени на жилищата във Великобритания продължават да растат

Средните цени вече надхвълят 321 хил. паунда към началото на март

10:00 | 15.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на офертните цени за жилищата във Великобритания се е ускорил още преди финансовият министър Риши Сунак да обяви нови мерки в подкрепа на пазара, сочат данни на имотния сайт Rightmove, цитирани от Ройтерс.

Офертните цени са нараснали с 0,8% през четирите седмици до 6 март след скока с 0,5% през предходния четириседмичен период и достигат средно 321 064 паунда (446 хил. долара), сочи изследване на жилищни имоти, обявени за продажба от брокери.

На 3 март Сунак удължи временното данъчно облекчение за купувачи и обяви нова програма за гарантиране на ипотечните кредити за купувачите на първо жилище, които не могат да си позволят големи депозити.

Данъчното облекчение беше въведено миналата година, за да противодейства на удара върху британската икономика от коронавируса и наред с търсенето на по-големи жилища от много семейства, породено от блокадата, помогна за мини бум на жилищния пазар.

Данните на Rightmove контрастират с други допитвания, които са основани върху продажните цени на жилищата и които в повечето случаи показват забавяне на покачването на цените преди първоначалния краен срок на данъчното облекчение 31 март.

„Притесненията, че жилищният пазар ще се озове на ръба на пропастта в края на март, отслабват отчасти благодарение на удължаването на крайния срок за данъчното облекчение в цялото Обединено кралство с изключение на Шотландия, но също и благодарение на вече високото ниво на търсене от купувачите, породено от блокадите, което продължава да расте от началото на годината“, казва Тим Банистър, директор на имотните данни в Rightmove.

Броят на купувачите, отправили запитване, за даден имот за продажба на сайта, е достигнал нов рекорд, който Банистър отдава на „сериозния недостиг на налични жилища за продажба“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
simbad
преди 3 години
Те приказките са едно, но реалността е че има евтини къщи не на килограм ами на тон и никой не купува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още