IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Не очаквам нов кредитен мораториум

Не погасявайте стари задължения с нови, предупреди консултантът

10:24 | 15.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Малко вероятно е да има нов кредитен мораториум. Твърде дългото отлагане на обслужването на задълженията ще се отрази зле на потребителите и на целия сектор. Това заяви пред БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев по повод изтичащия в края на март мораториум върху кредитите.

След приключване на мораториума неминуемо част от кредитите, по които в момента са отложени плащанията, а те са за малко над 7 млрд. лв. – на домакинствата, ще се превърнат в „лоши кредити“, предупреди още Тихомир Тошев. Той обаче изрази надежда, че няма да има сериозен ръст на необслужваните банкови задължения. 

Тошев посъветва хората да не теглят нови кредити за погасяване на стари. „За съжаление, това често се случва. Сега те ще трябва да преструктурират задълженията си, да поискат нов гратисен период или да удължат срока за изплащане на дълга“, обясни експертът.

Тези, които продължават да са без доходи или с ограничени такива, да потърсят от своята банка приемливо решение за двете страни, призова той и добави, че възможността да се теглят безлихвени кредити заради пандемията е добра антикризисна мярка, която обаче не е реализирана добре. „Много голяма част от тези заеми отидоха за погасяване на бързи кредити, а не за подкрепа на хора, останали без доходи“, каза консултантът.

За над 2 млрд. лв. са ипотечните кредити от март 2020 г. до края на годината, близо 1 млрд. лв. пък са изтеглените потребителски кредити. Тоест хората от незасегнатите сектори продължиха активно да теглят кредити, коментира Тошев.

По думите му банковият сектор е изключително стабилен, запазиха се ниските лихви за хората със стабилни доходи, допълни още кредитният консултант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още