IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-успешните предприемачи на региона ще помагат на родни стартъпи

Founder Institute стартира виртуална програма за стартиращи фирми от региона в най-ранната им фаза на растеж - Preseed

10:42 | 15.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Unplash&nbsp;</em></p>

Снимка: Unplash 

Founder Institute - най-големият в света акселератор за стартъпи в Preseed етапа, вече предлага виртуални програми за предприемачите, които могат да участват в тях от всяка една точка на света. А само след месеци най-успешните предприемачи на България и Румъния ще помагат на родни стартъпи, подчерта Жанет Тодорова, директор на Founder Institute за България, в предаването „Update“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тодорова обясни, че Founder Institute организира източноевропейски акселератор в партньорство с екипа, като изрази надежда това да даде началото и на партньорства през граница и развиване на местната екосистема.

„Винаги досега тази кампания е била присъствена и това, което пандемията направи, е, че ни накара да преминем виртуално и да достигнем до много повече предприемачи“.

Програмата на акселекатора продължава три месеца и половина и обхваща пълния аспект за началните етапи на всяка нова компания – как предприемачите да валидират идеята си, да построят основните на бизнеса си, разкрива им какво търсят инвеститорите и потенциалните съоснователи. „В края ѝ идеята е да имаш готова компания с прототип, валидация, първи клиенти, подготвен „пич“ и готовност да отидеш да говориш с инвеститори“, заяви Тодорова. 

Срокът за кандидатстване по последната програма на Founder Institute е до 11 април.

„Нашият процес не е толкова фокусиран върху самата бизнес идея, а по-скоро разгледаме човека, който иска да разработи бизнес... Желаещите да участват трябва да разкажат накратко за бизнес идеята си и да попълнят специално изготвен „Тест за предприемаческо ДНК“. 

Жанет Тодорова разказа конкретно за програмите на Founder Institute и задачите, които организацията залага на участващите предприемачи – от най-малките подробности до майсторските изпълнения.

Тя направи и паралел между стартъп екосистемите в София и Берлин и разкри петте играчи на екосистемите.

„Петте играчи на стартъп екосистемата са предприемачите, инвеститорите, корпорациите, образователни институции и правителство и разбираш колко напреднала е една екосистема в зависимост от това колко играчи участват“, смята Тодорова.

„Има две предпоставки, за да можеш да станеш предприемач. Първата е, че по природа трябва да си малко по-рисков човек, тъй като не всеки се ражда с тази устойчивост към стрес, а вторият компонент е заобикалящата ни средата и нейното влияние върху съответния човек“, заяви директорът на Founder Institute за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
за мен самата идея да се наливат пари само в идея ми е неадекватна ... :))) ... личното ми мнение е , че трябва да има работещ прототип (физически продукт , услуга , процес ...) , работен бизнес модел на печалба , да има пазар , и да се мисли за засилване и мащабиране ... това да се наливат кинти в нещо неработещо ми е ... ?!? след като хората зад идеята не могат да я накарат да работи , някой външен ли ще може ? първо да се научат да правят бизнес и после да се търси начин за финансиране ... !!не виждам стартиращи компании в металургия , механика , химия , електроника , машиностроене , текстил , хранителна индустрия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Явно са пропуснали да отбележат, че става въпрос само за IT стартъпи.То даже ако има нещо различно, няма кой и да го разбере, да не говорим да го оцени и инвестира.И пак се връщаме до миналата тема, че местните инвеститори не търсят истинската иновация, а имитации на съществуващи вече. "Новия фейсбук", "Новия револют" и тн., даже въображение няма да се пеезентират като нещо ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още