IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти в Европа вярват в офисите

Лондон е топ дестинация за тези, които искат да вложат пари на Стария континент

13:42 | 15.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Коронавирусната пандемия предизвика оживен дебат за смъртта на офиса. Инвеститорите в недвижими имоти не са убедени, пише Bloomberg.

Офисите са оглавили списък с цели на 415 инвеститори в имоти в Европа, анкетирани от консултантската компания CBRE, която е най-голямата компания за консултантски услуги в областта на недвижимите имоти в света. Над една трета са посочили, че възнамеряват да инвестират средствата си в офиси, малко под една четвърт са предпочели жилищата под наем, а 22% - складовете, сочи допитването, публикувано в понеделник.

Резултатите противоречат на нарастващите твърдения, че преходът към работа от вкъщи заради пандемията ще подкопае за постоянно стойността на офис сградите. Макар че някои компании планират големи съкращения на площите, които заемат, други продължават да се ангажират с нови сгради.

Миналата седмица френската автомобилна компания Renault се присъедини към компаниите, предприемащи стъпки за свиване на заеманите офис площи, като обяви, че иска да преотдаде малко над една четвърт (27,5%) от офис площите си с обем от 42 300 кв. м в сградата Renault Bucharest Connected в румънската столица Букурещ. Сградата беше построена от компанията Globalworth и беше наета от френския автомобилен концерн въз основа на 10-годишен договор, пише онлайн изданието Romania-Insider.com.

Повечето от 3200-те служители, за които Renault построи сградата, работят от вкъщи от миналата пролет. Френският концерн предлага 6% отстъпка спрямо цената, която плаща на Globalworth, като очаква да получава 10,55 евро на кв. м на месец за 11 663 кв. м.

Renault плаща годишен наем от 5,7 млн. евро за сградата на Globalworth, което се равнява на 11,2 евро на кв. м на месец, сочат финансови документи, видени от изданието Profit.ro. Само оперативните разходи за сградата Renault Bucharest Connected възлизат на над 1,5 млн. евро.

Френският автомобилен производител е част от растяща група международни корпорации, включително Vodafone, Thales, Orange, Genpact, Molson Coors, Deloitte, Finastra, Visteon и IBM, които се стремят да преотдадат офис площи с общ обем от около 60 хил. кв. м в Букурещ, равняващи се на 2% от модерния офис пазар в града.

„Махалото ще се залюлее. Хората ще искат да се върнат в офиса и инвеститорите купуват в дългосрочна перспектива“, смята обаче Джеймс Бекъм, управляваш директор на отдела за инвестиции в Лондон на CBRE.

Британската столица е топ дестинацията за инвеститорите, които искат да вложат пари в Европа, установило допитването на компанията. Лондон оглавява класацията, изпреварвайки Берлин, Франкфурт, Париж и Амстердам, сочат данните на компанията.

„Сигурността около Brexit променя мисленето на някои инвеститори и вдъхва ново доверие в лондонския пазар, където очакваме да видим вложен значителен европейски капитал през идните 12 месеца“, казва управляващият директор на капиталовите пазари в Европа, Близкия изток и Африка в CBRE Крис Брет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Странни инвеститори.Явно не са се консултирали с дядя.И явно не им пука особено за Брекзит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Лондон е топ дестинация за тези, които искат да вложат пари на Стария континентEee, ако нещо не е топ дестинация в САЩ, то ще е в UK.Ама идва времето на lap-top-a. Шш са лaпа топа!Home office :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още