IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън готви първо голямо увеличение на данъците от близо 30 години

С допълнителните средства той се надява да финансира готвените мерки за облекчаване на ефектите от коронакризата

12:20 | 15.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Джо Байдън планира първото голямо федерално увеличение на данъците от 1993 г. насам, за да помогне за плащането на дългосрочната икономическа програма, създадена като продължение на неговите мерки за облекчаване на въздействието от пандемията, заявиха източници на Bloomberg.

За разлика от стимулите в размер на 1,9 трилиона долара, следващата инициатива, която се очаква да бъде още по-голяма, няма да разчита само на държавния дълг като източник на финансиране, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

За администрацията на Байдън планираните промени са възможност не само за финансиране на ключови инициативи като проекти за инфраструктура, климат и разширена помощ за по-бедните американци, но и за справяне с определяните от   демократите като неравенства в самата данъчна система. Планът ще тества както способността на Байдън да привлече на своя страна републиканците, така и способността на демократите да останат единни.

Въпреки че Белият дом отхвърля категоричен данък върху богатството, както предлага прогресивният сенатор от Демократическата партия Елизабет Уорън, сегашното мислене на администрацията наистина е насочено към богатите.

Очаква се Белият дом да предложи набор от увеличения на данъците, като най-вече отразява предложенията за кампанията на Байдън за 2020 г.

Повишаването на данъците вероятно ще включва отмяна на части от данъчния закон на президента Доналд Тръмп от 2017 г., които са в полза на корпорации и богати лица, както и извършване на други промени, за да се направи данъчния кодекс по-прогресивен, казаха запознати лица.

Едни от предложенията са за повишаване на корпоративната данъчна ставка на 28% от 21%; повишаване на данъчната ставка върху доходите на лица, които печелят над 400 хил. долара; разширяване обхвата на данъка върху наследството; по-висока ставка на данъка върху капиталовата печалба за лица, които печелят поне 1 милион долара годишно.

Цялостната програма тепърва ще бъде представена, като анализаторите прогнозират, че данъчните увеличения ще донесат на хазната между 2 и 4 трилиона долара. Все още няма определена дата за обявяването ѝ, въпреки че Белият дом заяви, че планът ще последва подписването на законопроекта за стимули срещу Covid-19.

„Ще имаме голяма активна дискусия за целесъобразността на голямото увеличение на данъците“, каза миналия месец лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Продължението на текста прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
То си има някакво ДДС, наречено Sales tax между 0(в Орегон например) до към 9% в Калифорния. Работата е там, че ДДС облага потреблението - европейската данъчна система. А данъците в Сащ са ориентирани към облагане на дохода, което е по правилно.Съответно света учи финансите от Сащ, а не от Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Не вярвам да го въведат.Там всичко е насочено в посока облагане на богатите, а ДДС удря основно хората с по-ниски доходи.Но без да въведат ДДС или нещо подобно,няма да си решат проблемите с дефицитите.Много наивно е да си мислиш, че само с повишаване на облагането на по-заможните можеш да създадеш много данъчни приходи.Дядката Сандърс например си идва от Дания например и бърбори възхитено какви социални придобивки имало в Дания, като удобно забравя факта, че за да ги финансира , Дания има 25% ДДС и най високата ставка за данъците върху доходите влиза в сила още при нива от около 80000 евро на година.,докато в Щатите най-високата ставка от 37% (която Байдън най-вероятно ще повиши на 39.4%), влиза в сила за годишни доходи над 518400$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
да въвеждат ДДС , да не се скатават ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още