IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата предлага нов дълг от 300 млн. лева на 22 март

На четвъртия за тази година аукцион ще се търгуват ДЦК от петгодишна емисия при фиксиран годишен лихвен процент 0,00%

15:13 | 15.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko Bloomberg News

На 22 март 2021 г. Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност пет години (1 826 дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия с падеж 24 февруари. Номиналната стойност на предложеното количество е 300 млн. лева при фиксиран годишен лихвен процент 0,00%. За дата на плащане е определен 24 март, съобщиха от пресцентъра на централната банка.

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество.

Министерството на финансите си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Това ще бъде четвъртият аукцион от началото на годината, като при първите два най-голяма активност имаше от страна на банките. При петгодишните облигации, предложени в края на февруари, беше постигната отрицателна доходност.

Investor.bg припомня, че на проведения на 8 март търг, който беше трети за тази година, държавата предложи за продажба 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) в обем от 200 млн. лева с падеж 17 август 2031 г.

Министерството на финансите не одобри заявените поръчки, подадени на аукциона. Причината е, че според ведомството не е постигната оптимална възможна цена за финансиране, като се има предвид състоянието на бюджета и наличният фискален резерв.

Според последните данни дългът на подсектор „Централно управление“ към края на януари 2021 г. възлиза на 28,955 млрд. лева. Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) е 23,2%. Размерът на фискалния резерв е 9,7 млрд. лева.

От началото на 2021 г. държавата е емитирала на вътрешните пазари нов дълг в размер на 500 млн. лева. Заложеният в държавния бюджет таван на дълга за годината е 4,5 млрд. лева и до края на 2021 г. на разположение остават 4 милиарда.

В периода 15-22 февруари финансовото министерство пусна две дългови емисии. Едната е нова емисия 5-годишни ДЦК за 200 млн. лева при среднопретеглена годишна доходност в размер на -0,17 % и при 0,00% фиксиран годишен лихвен процент. Другата е 10,5-годишна емисия при доходност от 0,14%.

През 2020 г. на вътрешния пазар бяха пласирани ДЦК с обща номинална стойност от 1,2 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
Че 0% си е чудесно на фона на отрицателните.. хихи. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Ако пенсионните фондове не са длъжни да ви купуват глупостите няма кой да ги вземе на 0%. Аз не бих купил под 2% доходност просто е пълна глупост .... не знам кой ви се върже на 0% ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още