IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как отдалечен остров с 56 хил. души население може да промени пазара на редки метали

Само няколко хиляди гласа на предстоящите предсрочни избори могат да доведат до пълно трансформиране на Гренландия и да доведат до пълната ѝ независимост

14:00 | 27.03.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Патрул на бреговата охрана край бреговете на Гренландия. <em>Снимка: U.S. COAST GUARD/Bloomberg</em></p>

Патрул на бреговата охрана край бреговете на Гренландия. Снимка: U.S. COAST GUARD/Bloomberg

Коалиционното правителство на Гренландия се срина наскоро на фона на продължаващия спор за откриването на нова мина за редкоземни метали и уран. Сега нов независим доклад призовава разузнавателния алианс "Пет очи" на САЩ, Обединеното кралство, Австралия, Нова Зеландия и Канада да изгради мостове с острова и хората му, за да намали зависимостта от китайските ресурси, пише онлайн изданието Foreign Policy.

Тъй като геополитиката на ресурсите става още по-спорна, предсрочните избори на острова през април могат да бъдат повратна точка за отдалечената арктическа държава.

Международните наблюдатели насочват вниманието си към функционирането на малката демокрация със само 56 хил. души население, повечето от тях гренландци и малка група датчани. Същите анализатори, които подчертават значението на Гренландия за осигуряването на веригите за доставки на редки полезни изкопаеми, подчертават необходимостта от разработване на здравословни връзки с гренландците и техните демократични институции.

Статутът на Гренландия е трудно да бъде определен. Това е автономна територия в рамките на Кралство Дания, свободна и желаеща да доразвие своята независимост от датчаните, но въпреки това ограничена, тъй като разчита на тях за около половината от годишния си бюджет.

Гражданите на Гренландия, най-вече инуитите, имат право да поемат някоя от многото отговорности, изпълнявани в момента от Копенхаген, които включват имиграция, корабоплаване и някои аспекти на външната политика, но при условие че поемат и разходите. Пълната независимост е конституционно закрепен вариант, стига да получи народна подкрепа на референдум.

Географските контури на острова също са объркващи. Гренландия е три пъти по-голяма от щата Тексас, но е трудно да се каже къде свършва сушата и започва ледът. Всяка година изследователите сканират бреговата линия за нови острови, разкрити от отстъпващите ледници. Значителна част от териториите на острова са под морското равнище. Ледниците се топят с удивителна скорост и разкриват суша, богата на редкоземни метали и други ресурси, отваря се и околното море.

Нов доклад, изготвен от базираната във Великобритания Полярна изследователска и политическа инициатива, описва как бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предложи да купи Гренландия през 2019 г. Много от островитяните приеха предложението като обида, но то повлия и на мисленето във Вашингтон. Политиците в Америка осъзнават, че Китай е „едновременно най-големият резерв в света, производител, потребител, преработвател, вносител и износител на редкоземни метали“.

Неотдавна Пекин проведе проучване сред компании, с което се определя как да се използва господството на страната в сферата на редките полезни изкопаеми. Китайските държавни медии непрекъснато тиражират, че редкоземните минерали могат да се използват като отговор на новата американска търговия и технологични бариери.

През февруари президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която подчертава нуждата на Америка от „устойчиви, разнообразни и сигурни вериги за доставки“. В заповедта се посочва, че министърът на отбраната „представя доклад, идентифициращ рисковете във веригата на доставки за критични минерали и други стратегически материали, включително редки земни елементи“ и изготвя „препоръки за политиката за справяне с тези рискове“.

Същата седмица председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен се аргументира, че господството на Китай над редките минерали „не е устойчиво“.

В резултат на това Гренландия се допълва в списъка с приоритети във Вашингтон, който откри ново консулство на САЩ в гренландската столица Нуук миналия юни.

В този контекст докладът на Полярната изследователска и политическа инициатива призовава за „алианс, който може да допринесе за изграждането на по-голяма сигурност на ресурсите за Обединеното кралство и неговите съюзници чрез засилено сътрудничество в и с Гренландия“. В документа се отбелязва, че от 41 компании, които притежават лицензи за експлоатация, проучване и търсене на ресурси в Гренландия, 27 са „със седалище в или са свързани по същество с Обединеното кралство, Канада и Австралия“.

Инициативата за полярни изследвания и политика служи като секретариат на нова британска парламентарна група, Всепартийната парламентарна група за Гренландия, сформирана през ноември 2020 г. Според заместник-председателя на групата – консерваторът Андрю Росиндел, който е член на парламентарната комисия за външни работи, Западът „не може да си позволи да игнорира“ Гренландия.

Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 3 години
Веднага да бъдат освободени от Датската диктатура и терор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
отново редко *** хора, коментирате теми за редки метали ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
абе те тия редки метали не са ли собственост на САЩ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
И кой ще цоца? Правилно! Правилните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Как отдалечен остров с 56 хил. души население може да промени пазара на редки метали Да се чете:Айде Панама номер 2.Вместо Панамски канал - редки метали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още