IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Маджаров: Ако спираме заради единични случаи, ще се ваксинираме 10 години

След около 2-3 седмици би трябвало "да тръгнем в обратна посока", каза председателят на Българския лекарски съюз

11:02 | 16.03.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

"Ако продължим по този начин и всяка една странична реакция е повод за спиране на ваксинацията, ще се ваксинираме 10 години". Това каза по БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров в коментар за спирането на ваксинацията с AstraZeneca.

Според него спирането на ваксинацията с тази ваксина не е решение, базирано на науката, а е взето по-скоро под натиска на общественото мнение и страховете, които се разпространяват в обществото. Той подчерта, че отговорността за поставянето на ваксините не е застрашаваща здравето, а е превенция, която ще ни спаси от по-тежки последствия. И призова всеки за лична отговорност.

„Руска рулетка е в условията на вълна на епидемията, ако не си боледувал, сега да излизаш и да контактуваш с много хора“, каза Маджаров.

Според него няма причинно-следствена връзка между смъртните случаи на имунизирани лица с AstraZeneca и самата ваксина. Той обясни, че ако такава би съществувала, то в предварителните изпитвания на продукта би имало поне един описан подобен случай. 

Медикът смята, че сме се върнали назад с епидемията, но уточни, че това е било неочаквано и е било прогнозирано. "Беше ясно, че ако продължават да се развиват така нещата и да навлиза британският щам, който е по-заразен, ще наблюдаваме такава вълна“.

Маджаров обаче посочи, че в България има достатъчно болнични легла. По думите му България има над 50 хил. легла и трябва да се молим да не достигнем тяхната заетост на 100%. Тогава според него ще останат пациенти извън болниците, но тази перспектива не била реална.

Той подчерта, че в момента не се наблюдава страх и объркване сред медиците, какъвто е имало в началото на епидемията.

„Разкриването на легла обхваща всички лечебни заведения и никой няма право да бяга от сегашната ситуация, на всички е трудно, пациентите на всяка специалност изчакват тази извънредна ситуация. Всички заедно трябва да преминем този Рубикон“, заяви председателят на БЛС.

Иван Маджаров посочи, че спирането на плановите операции се прави с цел да се осигури достатъчно персонал за грижите за COVID болните.

Според него трябва да има електронна система за записване за ваксинация и при личните лекари. Нека всички пунктове да съществуват, но нека всички лекари се включат в тази ваксинация, всички те са готови, призова той.

Вече има много преболедували хора, отбеляза Маджаров и прогнозира, че след около 2-3 седмици би трябвало "да тръгнем в обратна посока".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ми избираш на коя рулетка да играеш бе, евлогий ... колкото до "ваксините" , тука вървят статии от които става ясно , че "науката" все още хабер няма кой е пуснал вируса , а вече тръгна бизнеса с иглите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 3 години
Докато треперят от ужас пред ваксината сума *** ще си заминат от ковид.Вчера в БГ има три пъти повече починали отколкото в УК стяхното 67 млн население, и които между другото са ваксинират основно с Астра Зенека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
Mirilai-lai
преди 3 години
това не са ваксини а експериментални препарати, предлагам на изперкалите психари като толкова искат да се подложат на него и да не занимават останалите ..мога да им подаря и моята, да са двойно " защитени" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Iblis
преди 3 години
Момче, ти си тотално изчатткал. Никакъв затвор, предлагам направо набиване на кол, за назидание на останалите. Пази, Боже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
fon
преди 3 години
Простият българин не може да проумее, че ваксината не спира ежедневните случаи на инфаркти и тромбози. В Англия има 12 милиона ваксинирани. с Астра Зенека. У нас, при 6 милиона, на ден умират по 300, значи там сигурно са умрели 600 в същия ден след ваксината, но никой не я е спрял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Споко е, Световната Банка рече:до март 2025 г. ще е коронобесието.С ваксина, без ваксина - няма значка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Мислех като теб, но не мога да приема че един трагичен случай с жена с троен байпас и затлъстяване, може да спре цялата ваксинация. Сам разбираш, че ако има някакви медицински събития, те просто съвпдат с имунизацията и нямат причинно-следствена връзка. Според мен това е неприемлива крайностна белият свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 16
nkavrakov1982
преди 3 години
Да въведат задължителна ваксинация ,колко му е закон и мерки ,който не иска съд и в затвора .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
melon
преди 3 години
Ако математиците люто спорят дали 2+2 е 5 или 3, бихме ги нарекли ***, нали? Кажете ми как да наречем лекарите? Иможе ли един, щогоде здравомислещ човек да им вярва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
khao
преди 3 години
алооо, тук не е китай... тук е белия свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още