IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият собственик на складове в Румъния планира инвестиции за още 250 млн. евро

Миналата година холандската компания CTP навлезе и на българския пазар

15:47 | 16.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Холандската компания за инвестиции в недвижими имоти CTP, която е най-големият собственик на складове в Румъния, ще насочи към северната ни съседка до 250 млн. евро от средствата, които очаква да набере чрез първичното си публично предлагане, пише онлайн изданието Romania-Insider.com.

Групата планира да набере между 800 млн. евро и 1 млрд. евро чрез IPO-то на фондовата борса Euronext в Амстердам. Тя иска да разшири портфейла си с имоти в Румъния с 25% до края на годината.

За тази цел компанията е придобила терен в южната част на Букурещ от Alpha Bank за новия логистичен проект, разкрива Ремон Вос, главен изпълнителен директор и мажоритарен акционер в CTP, пред изданието Profit.ro.

„Имаме портфейл с около 1,6 млн. кв. м в Румъния и над 300 хил. кв. м на етап строеж. Смятаме да достигнем 2 млн. кв. м до края на годината“, казва Вос.

CTP е купила терена от 200 декара в южната част на града от Alpha Bank, където смята да започне нов проект през второто полугодие на тази година с 20 хил. кв. м в първата фаза, допълва Вос.

Компанията се развива силно в западната част на Букурещ, основно благодарение на наличната пътна мрежа и свързаност с останалата част от страната и с пазарите в Западна Европа.

Но миналата година CTP започна да строи нов логистичен парк от 100 хил. кв. м в североизточната част на румънската столица, където вече е завършила 20 хил. кв. м, а сходна площ е на етап строеж.

Миналата година CTP навлезe и на българския пазар, като сключи най-голямата сделка на пазара на логистични площи у нас през 2020 г. – договор с логистичната компания DSV Road за продажба с обратно наемане на логистична база със застроена площ 11 600 кв. м в района на летището.

Миналата седмица компанията съобщи, че ще построи и най-големия логистичен парк в Сърбия с брутна отдаваема площ от над 130 хил. кв. м. Строителството трябва да започне догодина и да завърши през първото тримесечие на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още