IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще разгадае ли СЗО произхода на коронавируса?

Има съмнения дали експертите са имали достъп до всички данни и обекти, както и дали мисията е била независима от властите в Пекин

18:13 | 16.03.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Вирусът причинител на пандемията се е прехвърлил върху хората преди повече от година, но как? Подложени на силен натиск от Пекин и Вашингтон, експертите на Световната здравна организация (СЗО) ще представят в доклада си само първоначални разкрития, пише AFP.

Плод на сътрудничество между специалисти, упълномощени от СЗО, и китайски експерти, документът с техните заключения се очаква с нетърпение - вероятно в средата на седмицата.
   
Получили от китайските власти разрешение да разследват въпроса на терен чак една година след началото на епидемията, международните експерти се върнаха оттам преди повече от месец и напрежението вече се усеща. Намерението да се публикува в края на февруари предварителен доклад бе изоставено без конкретно обяснение от СЗО.

В очакване на окончателния доклад американски и китайски дипломати зачестиха с изявленията - едните настояха за повече "прозрачност", другите уверяваха, че експертите на СЗО са успели да си свършат работата благодарение на "научното съдействие" от страна на Пекин.

Дали обаче ще научим някога истината за произхода на Covid-19, убил над 2,6 милиона души, откакто бе открит за първи път в края на декември 2019 г. в Ухан - мегаполис с 11 милиона жители в Централен Китай?
   
След близо едномесечен престой на терен, включително две седмици под карантина в хотел, десетината международни експерти, получили признание сред колегите си в различни сфери и упълномощени от СЗО, приключиха с разследването, без да направят окончателни изводи.
   
На 9 февруари, на многочасова пресконференция в Ухан, специалистите се ограничиха с представянето на най-вероятните според тях хипотези и отхвърлиха други.
   
Тези неясноти породиха съмнения дали експертите са имали достъп до всички данни и обекти, както и дали мисията е била независима от властите в Пекин. 
   
Преди обаче специалистите да отпътуват за Китай, ръководството на СЗО отправи категорично послание: обикновено са нужни години, за да се установи точно произходът на дадена епидемия.   
   
Политиците и учените впрочем отмерват времето различно. Първите настояват за незабавни отговори с оглед на тревогите сред населението на страните си, но британският зоолог Питър Дашак, член на екипа, увери на 10 март: "В близките години ще открием доста бързо, че разполагаме със значими данни за произхода" на пандемията.

Хиляди проби
   
Експертите смятат, че първоначален гостоприемник на SARS-CoV-2 - новия коронавирус, причинител на Covid -19, - са били прилепи, а "най-вероятната" версия според тях е предаване на коронавируса чрез животно посредник - китайски язовец, заек или друго.

При все това в десетки хиляди проби от телата на диви, на домашни животни и на добитък не бяха открити никакви следи от SARS-CoV-2.
   
Експертите не знаят също откъде и кога точно е тръгнала пандемията - никакво значимо огнище не е било установено в Ухан или другаде преди декември 2019 г.
   
Те впрочем не отхвърлиха версията за предаване на болестта чрез замразено месо - вариант, предпочитан от Пекин. Тази хипотеза се смята за "съвсем приемлива", посочва нидерландската вирусоложка Марион Копманс от мисията на СЗО, според която организацията е провела убедителни експерименти с риба, замразена три седмици по-рано. Според други учени това, напротив, е твърде малко вероятно.
   
Затова пък в Ухан експертите изглежда бяха отхвърлили хипотезата, че вирусът може да се е изплъзнал от института по вирусология в китайския град, както твърдеше администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.
   
Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обаче впоследствие ги коригира, като заяви, че не е изключена "никоя хипотеза", и обеща прозрачност на разследването на фона на подозренията, все още тегнещи над мисията.

СЗО играе на едро
   
Изоставена от администрацията на Тръмп, който я обвини, че е твърде сговорчива с Китай, СЗО получи подкрепа от неговия наследник Джо Байдън.

Но въпреки че новият президент демократ смени тона спрямо организацията, САЩ все още имат "силни тревоги" във връзка с разследването на СЗО и поискаха повече информация от Пекин.
     
Натискът не идва само от Вашингтон. Постоянният представител на ЕС към ООН в Женева Уолтър Стивънс също настоя наскоро докладът да бъде "абсолютно прозрачен и да отговаря на въпросите, които всички си задаваме".
   
А 24 международни изследователи призоваха в отворено писмо за ново разследване, независимо и по-задълбочено, като се обявиха срещу "структурните ограничения", наложени на експертите от СЗО по време на работата им в Китай.
   
Специалистите на организацията увериха, че са получили достъп до всички обекти и лица, които са пожелали, но шефът на екипа Питър Бен Ембарек поиска "повече данни", за да се придвижи разследването напред. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не ми ломоти глупостите от селската кръчма бе, скот вмиpисан.Бил Гейтс е допринесъл повече за света от цялата ти рода откогато съществува.Не знае нищо, само мята кал, добиче безмозъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
е, и ... ти какво скачаш като че ли са ти набили сап на мотика озаде , да не си влюбен в били инжекцията , а , крейзи ... повечето лудаци са роднина на Наполеон , а ти ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
До къде ще стигнеш ти, бе, льольо?! Като стигаш само до кокошарника, външната тоалетна и до селската поща за пенсията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"докладът да бъде "абсолютно прозрачен и да отговаря на въпросите, които всички си задаваме"."мхм , даже и ако стигнем до били инжекцията и компания ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още