IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на мерките вероятно ще обхване цялата страна

Окончателното решение ще бъде обявено в четвъртък на редовния брифинг, каза Ангел Кунчев

19:04 | 16.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Решението за въвеждане на нови по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса в страната предстои да бъде взето и ще бъде обявено от здравния министър Костадин Ангелов на редовния брифинг в четвъртък (18 март). Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред журналисти след среща в Министерството на здравеопазването.

По думите му най-вероятно мерките за София ще влязат в сила от събота (20 март), а от понеделник евентуално ще бъдат въведени в цялата страна. 

Припомняме, че по-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев и директори на столичните болниците бяха на разговори при здравния министър. Сред обсъжданите мерки е затваряне на моловете, ресторантите, училищата, детските градини, фитнесите и всички културни мероприятия в София и София-област.

Новите мерки ще бъдат въведени първоначално за 14 дни, иначе няма да има никакъв ефект, каза още Кунчев.

„Мисля, че е назрял моментът за национално решение. Основното, което целим, е да се избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти. Заповедта трябва да излезе до няколко дни, тя трябва да е с минимален срок от 2 седмици“, каза той.

Все още цифрите се следят, но вълната е заляла почти цялата страна, обясни главният здравен инспектор. Относно случай в Благоевград с починала жена, Кунчев обясни, че все още се прави проучване дали има връзка с ваксинацията. В момента се проучват 3-4 случая на прояви на тежки реакции след ваксинация срещу коронавирус, каза Кунчев и добави, че решението дали ваксината на AstraZeneca ще продължи да се използва е общоевропейско. До момента, в който не бъде ясно дали може да се използва тази ваксина и че е безопасна, няма да се използва, поясни той.

В брифинга взе участие и началникът на столичната РЗИ Данчо Пенчев. Той уточни, че утре ще има заседание на областния кризисен щаб на София и тогава ще бъдат определени и разписани всички мерки, които ще засегнат и търговските вериги.

Не се обсъжда по никакъв начин ограничаване на движението извън населените места, успокои Пенчев. Той бе категоричен, че се цели да се избегне струпването на хора. На територията на София не се предвиждат маски на открито, но данните се следят денонощно и се реагира според ситуацията, допълни той..

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Човешката Тъ-потия е безкрайна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още