IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски фирми обмислят да съдят САЩ след развитието на казуса с Xiaomi

Въпросните компании са попаднали в черния списък на страната заради предполагаеми връзки с военните в Китай

10:13 | 17.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайски технологични компании, към които е насочена забраната за инвестиции, наложена от предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, обмислят да съдят американското правителство, след като в петък федерален съдия отмени подобно поставяне в черния списък на базирания в Пекин производител на смартфони Xiaomi, предава Ройтерс.

Адвокати, запознати с въпроса, твърдят, че някои от блокираните американски компании водят преговори с правни кантори, включително със Steptoe & Johnson и Hogan Lovells, окуражени от решението на окръжен съдия Рудолф Контрера да отмени включването на Xiaomi в списъка на САЩ, който включва компании с връзки с военните в Китай. На американските инвеститори им е забранено да инвестират във фирмите, попадащи в този списък.

Администрацията на Тръмп предприе действия за поставянето на Xiaomi в него, а това изтри 10 млрд. долара от пазарния ѝ дял и изпрати цената на акциите ѝ с 9,5% надолу през януари, което напълно отказа инвеститорите от дяловете им в компанията.

„Компании се свързват с адвокати, за да оспорят поставянето в списъци и причините за това“, коментира Уенди Уайсонг, управляващ партньор в хонконгската Steptoe & Johnson – адвокатска компания, базирана във Вашингтон. Уайсонг и източник, близък до друга кантора – Hogan Lovells, са отказали да посочат компаниите, включени в този процес.

Контрера определи действията на американското правителство като „силно опорочени“, визирайки инвестиционната забрана, базирана само на два ключови критерия: развитието на 5G технологията и изкуствения интелект, които Министерството на отбраната смята, че са „съществени за модерните военни операции“, и награда, дадена на основателя и главен изпълнителен директор на Xiaomi от организация, за която се твърди, че помага на китайското правителство да премахне бариерите между търговския и военния сектор.

Съдията посочи, че 5G технологиите и изкуственият интелект бързо се превръщат в стандарт в потребителската електроника и над 500 предприемачи са получили същата награда от 2004 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
deaf
преди 3 години
Все едно да се оплачеш на арменския поп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още