IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпусна 24 млн. лв. за купуване на още ремдесивир

Ще се осигурят 36 хил. флакона от медикамента при доставки за период от 6 месеца

12:27 | 17.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Sima Diab/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sima Diab/Bloomberg

Над 24 млн. лева отпусна правителството на днешното си редовно заседание за закупуването на допълнителни количества от лекарствения продукт ремдесивир, предназначен за лечение на коронавируса, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министерският съвет прие решение за одобряване на сключването на договор за осигуряване на лекарствения продукт.

Със средствата ще се осигурят 36 хил. флакона от медикамента, при месечна доставка на 6000 флакона за период от 6 месеца. 

"Осигуряваме парите за ремдесивир, за да са спокойни хората", е заявил по време на заседанието премиерът Бойко Борисов.

"Анализът на епидемичната обстановка в страната показва, че през последните седмици се наблюдава ръст на заболеваемостта от коронавирусната инфекция, като пропорционално нараства и броят на хоспитализираните пациенти, при които е необходимо прилагането на лекарствения продукт", е съобщил министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той е акцентирал, че с осигуряването на количествата от лекарствения продукт здравната система ще бъде обезпечена с терапевтични възможности за справяне със заболяването.

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри антивирусният медикамент ремдесивир на компанията Gilead Sciences като лекарство срещу коронавирус през октомври миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още