IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen очаква увеличение на лошите кредити

Печалбата спада с една трета, а дивидентът ще бъде намален повече от двойно

15:52 | 17.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

Австрийската банка Raiffeisen Bank International (RBI) очаква по-нисък ръст на кредитите през първата половина на годината. През втората половина на годината обаче бизнесът ще се засили отново, обяви в сряда банката, която е силно активна в Източна Европа и Русия.

Освен това виенският кредитор се подготвя за увеличаване на дела на лошите кредити. „Очакванията ни са за коефициент на провизиране 2021 г. от около 75 базисни точки, тъй като мораториумите и програмите за държавна подкрепа се изчерпват“, поясни банката.

"Подобна пандемия не може да остане без последици," казва пред Ройтерс ръководителят на дивизията за анализ на рисковете Ханес Мезенбахер в сряда. Той предполага, че делът на лошите заеми от общите кредити ще се увеличи леко. Миналата година делът беше 1,9 процента.

През изминалата година бяха заделени 630 милиона евро за възможни неизпълнения на заеми. „Като цяло съм уверен, дори ако ограниченията, причинени от пандемията, съвсем видимо увеличиха нашите разходи за рискове“, пояснява и главният изпълнителен директор на банката Йохан Щробл. Тъй като рисковите разходи са били много ниски през предходните години, това е „лесно управляемо“.

Печалбата на банката за 2020 г. е 804 млн. евро след 1,2 млрд. евро година по-рано - спад с около една трета на годишна база, отчете австрийската финансова група. 

„RBI влезе в пандемията от силна позиция и затова постигнахме задоволителен резултат, предвид много трудната среда“, каза Йохан Щробл, главен изпълнителен директор, цитиран от пресслужбата на Райфайзенбанк (България).

В съответствие с препоръките на Европейската централна банка за изплащане на дивиденти, управителният съвет на РБИ ще предложи на годишното общо събрание на акционерите, планирано за 22 април, да се изплати дивидент от 0,48 евро на акция, което е повече от двойно по-ниско ниво от миналата година. 

Управителният съвет обаче обмисля допълнително разпределение веднага щом бъде оттеглена препоръката на Европейската централна банка да се отпускат дивиденти в ограничена степен поради пандемията.

„Ние сме добре капитализирани, което ни позволява да се развиваме заедно с нашите клиенти и в същото време да направим акционерите съпричастни към успеха на банката“, посочи Щробл.

В Райфайзен Банк Интернешънъл се надяват, че с напредъка на ваксинирането и частичното разхлабване на строгите ограничения, заедно със стимулиращите фискални и монетарни политики, през второто тримесечие на годината ще се постигне значително икономическо възстановяване.

След негативното развитие на БВП във всички държави от Централна и Източна Европа през 2020 г., през тази година Райфайзен Рисърч очаква ръст на БВП от 3,7% в Централна Европа, 4,6% в Югоизточна Европа, 2,4% в Източна Европа и 3,5% в Австрия.

Спад на общите административни разходи

Оперативните приходи намаляват с 5% до 5,195 млн. евро, повлияни предимно от 5-процентов спад на нетния лихвен доход (3,241 млн. евро) и 3% намаление на нетните приходи от такси и комисиони (1,738 млн. евро).

Мерките за ограничаване на пандемията доведоха до намаляване на приходите, особено през второто тримесечие на миналата година, докато нетният лихвен доход беше повлиян от по-ниски лихвени нива, главно поради намаляване на основните лихвени проценти на някои пазари, отчитат в РБИ.

В банката пресмятат, че това обаче е компенсирано от спад при общите административни разходи, също с 5% - до 2,949 млн. евро. Основните фактори тук бяха намаляването на други административни разходи и валутни ефекти.

Съотношението между разходи и приходи е 56,8% или с 0,3 процентни пункта по-високо от 2019 година.

Увеличено провизиране 

Рецесията, причинена от COVID-19, повлия негативно на РБИ главно по отношение на обезценките на финансови активи в размер на 630 млн. евро, от които 288 млн. евро се дължат на етап 3 на провизиране на несъбираеми кредити.

Показателят необслужвани експозиции (NPE ratio) е 1,9%, или 0,2 процентни пункта по-малко от предходната година, главно вследствие от увеличаването на обема на кредитиране, като лошите заеми остават почти непроменени поради продажби и отписвания. Коефициентът на покритие на необслужвани експозиции (NPE coverage ratio) се повишава с 0,5 процентни пункта до 61,5 %. 

Общият капиталов показател (според пълните изисквания на регламента) възлиза на 18,4%.

През 2020 г. базовият собствен капитал от първи ред (CET 1) е 13,6%. Първоначално предложеният дивидент за 2019 г., както и предложението за дивидент за 2020 г., остават приспаднати. Капиталът от първи ред остава 15,7%, а общият капиталов показател – 18,4%.

Прогноза

RBI очаква умерено нарастване на кредитите през първата половина на 2021 г., което да се ускори през втората половина на годината.

По-специално за Русия може да се очаква „относително силно“ търсене с ръст от над десет процента. Неотдавнашната девалвация на руската рубла спрямо еврото обаче оказа негативно влияние. Но двуцифрен ръст може да се очаква и в други страни, като Сърбия. Унгария вече беше показала ръст на кредитите от 12 до 14 процента миналата година, който се очаква да продължи с по-бавни темпове.

Коефициентът на провизиране през тази година се очаква да бъде около 75 базисни пункта, след като изтече срокът на мораториумите и спрат правителствените програми за подкрепа.

Банката ще продължи да се стреми към съотношение на разходите спрямо приходите от около 55%, като очаква това се случи възможно най-скоро след 2022 г. - в зависимост от скоростта на възстановяването.

РБИ прогнозира, че консолидираната възвращаемост на капитала ще се подобри през тази година и ще се стреми показателят да е 11% в средносрочен план. 

Банката потвърждава целта си за базов собствен капитал от първи ред от около 13% за средносрочния период.
На базата на тези цели, РБИ възнамерява да изплаща между 20 и 50% от консолидираната печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още