IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Винаги сме препоръчвали разпределение на ваксините спрямо населението

ЕС може да забрани износа на ваксини към държави, които произвеждат тези медикаменти и не проявяват реципрочност, заяви Урсула фон дер Лайен

17:49 | 17.03.21 г. 2
<p>
	<em>Урсула фон дер Лайен. Снимка:&nbsp;Geert Van den Wijngaert, Bloomberg</em></p>

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Van den Wijngaert, Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) винаги е препоръчвала разпределението на ваксините срещу коронавируса спрямо броя на населението, каза председателят на институцията Урсула фон дер Лайен по време на пресконференцията, на която беше представено предложение за ваксинационния сертификат на общността. "Още смятам, че това е най-доброто решение", категорична беше тя.

Държавите от общността сами решиха да имат различен механизъм, защото не всички държави могат да усвоят наличните ваксини. Фон дер Лайен припомни, че ЕК е договорила доставките на ваксини от шест производители и отбеляза, че държавите имат различно портфолио от ваксини в своите ваксинационни планове.

Нейните коментари са свързани с обвиненията, които отправи канцлерът на Австрия за несправедливо разпределение на ваксини срещу коронавируса в рамките на общността. Българският премиер Бойко Борисов също се присъедини към тези критики. 

По време на пресконференцията стана ясно, че има възможност за ограничаване на износа на ваксини към държави, които произвеждат ваксини. Европейският съюз (ЕС) е голям износител - 41 млн. дози ваксини срещу коронавируса за 33 държави в последните шест седмици, откакто работи механизмът за контрол на износа на ваксини (30 януари), отбеляза още Урсула фон дер Лайен.

"Но искаме реципрочност, защото е трудно да обясним на нашите граждани, защо изнасяме ваксини, произведени в рамките на общността, към други страни, които също произвеждат ваксини", заяви още тя.

Такава реципрочност съществува по отношение на търговията със САЩ - не само за готовите ваксини, но и за препарати, необходими за тяхното производство, обясни фон дер Лайен. "Има баланс в отношенията", посочи тя, макар че според медийни публикации в САЩ се съхраняват милиони дози от ваксината на AstraZeneca. Вашингтон все още не е дал одобрение за употребата на този препарат, но и не позволява износа им към Европа.

Председателят на ЕК посочи още, че от съществуването на механизма за контрол на износа на ваксини (от края на януари) досега от ЕС са изнесени почти 10 млн. дози ваксини за Великобритания. ЕС още чака внос на ваксини на AstraZeneca, които се произвеждат на Острова.

"Вярвам на AstraZeneca", коментира още председателят на ЕК по повод спряното ваксиниране с продукта на компанията. Урсула фон дер Лайен допълни, че очаква доклада на Европейската агенция по лекарствата (EMA), който ще бъде представен на 18 март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 3 години
Пак ще пукна същия коментар:ЕК както винаги се занимава с дребнотемие. Урсула говори надълго и широко за сертификати за пътуване. Докато държаните се гърчат в оперативни проблеми. Най-големия проблем ли е някой да има сертификат да иде на почивка до Испания или Гърция???Първо излекувайте и ваксинирайте хората. Оправете безработицата и икономиката.После правете сертификати. Който пътува си пътува и сега.Така в СССР се занимаваха с победата на комунизма в далечни африкански държави докато се разкапваше цялата им система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Момиче, СПРЯМО означава ПО ОТНОШЕНИЕ НА,В СРАВНЕНИЕ С. НЕ ПОЗОРЕТЕ ЕЗИКА СИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още