IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК създава съвет за иновации, за да насърчава нововъзникващите технологии

Програмата ще действа за периода 2021-2027 г., ще разполага с бюджет от над 10 млрд. евро и ще подкрепя малки и стартиращи компании

17:42 | 18.03.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) постави днес на онлайн събитие началото на Европейския съвет за иновации, съобщават от пресслужбата на институцията.

Новият съвет ще разполага с бюджет в размер на над 10 млрд. евро за периода 2021-2027 г., като ще разработва и разширява иновации.

Инструментът надгражда програмата „Хоризонт Европа“ – наследникът на „Хоризонт 2020“, като ще финансира изследвания на нововъзникващи технологии и програма за ускоряване и специален фонд за дялово участие. Около 3 млрд. евро от бюджета на съвета ще се насочат към акселераторския фонд.

Според работната програма на Европейския съвет за иновации през 2021 г. се предвижда финансиране на дейности с 1,5 млрд. евро.

Европейският съвет за иновации е конструиран на база на опита от подобната пилотна програма, реализирана в периода 2018-2021 г. Тя подкрепи над 5 хил. малки и средни предприятия, стартиращи компании, както и над 330 изследователски проекта с бюджет от 3,5 млрд. евро.

Европейският съвет за иновации ще се състои от акселератор, който ще подкрепя малки и средни предприятия и, по-специално стартиращи компании и компании, които се развиват, за да разработят и разширят иновации, които произвеждат. Акселераторската програма ще е с нова система за кандидатстване, подходяща за новатори, където стартиращи фирми и малки и средни компании могат да кандидатстват за финансиране по всяко време чрез опростен процес.

Екип от мениджъри на програми ще отговаря за разработването на визии за технологични и иновационни пробиви (като клетъчна и генна терапия, зелен водород и инструменти за лечение на мозъчни заболявания), управление на портфолио от проекти за съвета и обединяване на заинтересованите страни.

Нова схема за финансиране EIC Transition ще съдейства за превръщането на резултатите от научните изследвания (от EIC Pathfinder и Европейския изследователски съвет) в иновации (спинаут, търговски партньорства и др.).

Въвеждат се нови мерки в подкрепа на жените иноватори с програма за женско лидерство. В партньорство с Enterprise Europe Network жени предприемачи и иновативни компании от по-малки региони ще бъдат подпомогнати да кандидатстват, за да се преодолее иновационното разделение.

За тази година акселераторската програма ще разполага с 1 млрд. евро, като ще осигурява уникално смесено финансиране, съчетаващо собствен капитал (или квазикапитал, като например конвертируеми заеми) между 500 хил. евро и 15 млн. евро с безвъзмездни средства до 2,5 млн. евро.

От този бюджет 495 млн. евро са предвидени за пробивни иновации за европейската зелена сделка и за стратегически цифрови и здравни технологии.

Инициативата Pathfinder за мултидисциплинарни изследователски екипи на стойност ще разполага с 300 млн. евро за провеждане на визионерски изследвания с потенциал да доведат до технологичен пробив. Изследователските екипи могат да кандидатстват за безвъзмездни средства до 4 млн. евро.

От този бюджет 132 млн. евро се отпускат за справяне с пет предизвикателства на Pathfinder: самосъзнателен изкуствен интелект (AI), инструменти за измерване на мозъчната активност, клетъчна и генна терапия, зелен водород, живи материали.

Още 100 млн. евро са предвидени за превръщане на резултатите от научните изследвания във възможности за иновации.

Всички проекти ще имат достъп до експертиза, ментори, възможности за партньорство с корпорации, инвеститори и други, както и до други услуги и събития.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Ихххх, *** що хич не съм учуден...За това най ги бива. Прайм съвети,комисии,комитети, сега очакваме тоз съвет да започне да създава регламенти, стандарти, насоки и препоръки и глей кво става...Ще се иновира яко пушек ще се вдига!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Европа дава 1 млрд евро за иновации.При това като СЪ-Финансиране .Откъде ще намериш останалите пари, си е твоя работа - оправяй се, братленце - вика Урсула.Китай обаче дава 1 Трилион за иновации .Учете китайски, братленца .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още