IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Маринов: Доларът е надценен

Еврото е под натиск, защото икономиката на еврозоната се оказа сред най-изоставащите след коронакризата, твърди експертът

21:46 | 18.03.21 г. 2
Валентин Маринов: Доларът е надценен

Доларът е надценен спрямо редица валути, включително еврото. Справедливата оценка е 1,25 долара за евро. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Валентин Маринов, директор Валутни анализи за страните от Г-10 в Credit Agricolе.

Според Маринов може да се очаква поскъпване на долара след заседанието на Федералния резерв в сряда. “Остава въпросът дали Фед може да спре ръста в доходността по американските облигации. Това ще продължи да подкрепя долара, особено спрямо нискорискови валути като еврото, йената и швейцарския франк”, каза още гостът.

По думите на Маринов очакванията САЩ да са двигател на глобалното възстановяване след удара от коронавирусната пандемия увеличават привлекателността на деноминираните в долари активи. Той обаче отбеляза, че предизвикателство пред тези активи са плановете на президента Джо Байдън за увеличаване на данъците и въвеждане на нови регулаторни мерки. 

“Флиртът между долара и Байдън няма да продължи дълго. Чековете за 1400 долара могат да накарат американските потребители да харчат повече за вносни стоки, което би увеличило дефицита на САЩ с останалия свят и би натежало на долара”, каза Маринов.

По отношение на еврото експертът заяви, че то не губи статута си на валута убежище. Той отбеляза, че политическото напрежение между Европейската комисия и националните правителства по отношение на ваксините срещу Covid-19 е част от факторите, които тежат на единната валута.

“Еврото е под натиск, защото икономиката на еврозоната се оказа сред най-изоставащите след коронакризата”, уточни той.

Маринов отбеляза, че бързата ваксинационна кампания във Великобритания е основната причина за поскъпването на паунда, тъй като тя позволява на премиера Борис Джонсън да започне да отваря икономиката. Според госта обаче пътят на паунда зависи от всяка реескалация в отношенията между Европейския съюз и Кралството след Brexit, като не може да има силна британска лира без силно възстановяване на световната икономика.

Маринов прогнозира, че японските инвеститори ще продължат да използват йената за придобиване на високодоходни активи в чужбина, което може да натежи на стойността на валутата.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Празна кратуна, дай да ги видим тия "официални" данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Малко сол към манджата:По официални данни на САЩ:20% от населението е тотално НЕ-ГРА-МОТ-НО ..!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още