IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Центровете за данни печелят от блокадите

Търсенето на нишовите имоти е нараснало през миналата година и е довело до голям брой сделки в нововъзникващия сегмент

17:17 | 19.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Търсенето на специализирани имоти, използвани за помещаване на центрове за данни, е нараснало чувствително през миналата година, тъй като блокираните у дома служители са се насочили към телеконференции и стрийминг услуги и това е довело до голям брой сделки в нововъзникващия сектор, пише Financial Times.

Сливанията и придобиванията на центрове за данни са възлезли на почти 35 млрд. долара в глобален план миналата година, което е над пет пъти повече от обема от сделки през 2019 г. и с 10 млрд. долара над предишния годишен рекорд, поставен през 2017 г., сочат данни на платформата за информация за центровете за данни DC Byte.

С разширяването на сектора той привлича интерес от компании за частни капиталови инвестиции и компании за управление на активи, които обичайно инвестират в по-традиционни активи на пазара на бизнес имоти.

Центровете за данни са все по-търсени, тъй като компании и държавни агенции се пренасочват към облачните услуги. Трите най-големи доставчика на облачни услуги - Amazon Web Services, Google Cloud и Microsoft Azure, са най-големите наематели и се разрастват бързо през последните години.

Доставчиците на облачни услуги често използват центрове за данни по начина, по който компаниите за споделена работа като WeWork използват офиси – наемат цели сгради от собственици и след това преотдават части от центъра на други бизнеси.

Търсенето на облачни услуги расте по време на коронавируса. Извън основните пазари в Европа усвояването на мощности на центрове за данни почти се е удвоило в градове като Мадрид, Варшава и Милано спрямо 2019 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

„Ръстът на облачните услуги никога не е бил толкова изразен както през последните девет месеца. Финансовите отдели искат от главните технологични директори да намалят разходите. Единственото краткосрочно евтино решение е да се насочат към публичния облак“, коментира Стивън Биърд, ръководител на центровете за данни в Knight Frank.

Това предизвиква интерес от компании за частни капиталови инвестиции и институционални инвеститори. Компаниите Brookfield и KKR, банката Goldman Sachs и фондовете за управление на активи Nuveen и Pimco са сред компаниите, които се стремят да увеличат инвестициите си, казва Биърд.

„Центровете за данни са много голяма благоприятна възможност за нас“, казва Джон О’Дрискол, ръководител на сделките в Европа на Axa Investment Managers. Компанията придоби европейския оператор на центрове за данни Data4 през 2018 г.

„Виждаме как все повече традиционни институционални инвеститори проявяват интерес към сегмента. В САЩ инвеститорите купуваха преди търговски центрове и кули, сега на мода са центровете за данни… COVID-19 ускорява тенденцията“, отбелязва О’Дрискол.

Терените, които са подходящи за изграждането на центрове за данни, са оскъдни. Те се нуждаят от достъп до значителни количества електрическа енергия и трябва да са защитени от природни бедствия.

Това допринася за ръста на цените на терените. В Слау, Англия, подходящият терен за центъра за данни „Мека“ е бил придобит за 9 млн. паунда на акър, което е над връхната точка на цените на индустриалните терени в Лондон, отбелязва Биърд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още