IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Държавата трябва да финансира предписанията в паспортите на сградите

За санирането може да се използват пари от фонда EUNextGeneration, посочи Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания

17:27 | 19.03.21 г. 3
Експерт: Държавата трябва да финансира предписанията в паспортите на сградите

Грижата на държавата не би трябвало да е да само да осигури пари за създаване на технически паспорти за жилищните сгради, а да подпомогне и за осигуряването на финансиране на необходимите действия, възникнали вследствие на предписанията в паспортите. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания.

„На хората не им е ясно защо трябва да извадят технически паспорт на сградите, в които живеят, а и никой не им обясни. Дори и в последния месец, когато дискусиите бяха подновени, не се обясни какво ще се случи, ако не стане това до догодина. Разговорът за пореден път се прави на парче и не се поставя акцент“, коментира тя. 

Според Цвета Наньова „мантрата, че ще разберем колко конструктивно здрава е сградата няма да се случи“, но хората ще разберат дали параметрите, по които е строена сградата, са актуални към момента.

„Сериозният проблем са преустройствата, правени с времето, а от техническия паспорт ще се види дали поддръжката във времето отговаря на изискванията и ако има проблем, той трябва да се оправи“, посочи изпълнителният директор на Българо-австрийска консултантска компания.

Наньова обясни, че след първоначалната инвестиция за създаването на паспорт ще последват ангажименти за съобразяване с предписанията. По думите й в противен случай „или изпадаме в правен нихилизъм, или питаме откъде ще дойдат парите за изпълнение на предписанията“.

„Най-лесно е да се използват парите от фонда EUNextGeneration. Други два добри източника на финансиране са Плана за възстановяване и устойчивост и парите по структурните инвестиционни фондове на ЕС“, съветва изпълнителният директор на Българо-австрийска консултантска компания.

Наньова смята, че цената на паспортите се определя най-вече от това с каква документация за строителството на конкретна сграда се разполага в момента. Тя определи като нелепо заснемането и възпроизвеждането на строителството „от вход на вход“, но смята, че инициативата на Столична община за дигитализиране в обследване в т.нар. наречените типови проекти преди няколко години е сполучлива.

Какъв е смисълът на паспортизацията на жилищните сгради? Ще се използват ли пари от Националния План за възстановяване и устойчивост за саниране на сгради?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 3 години
аз ше опитам баце.Накрая, ако и когато ми дойде тоз със сметката за "технически паспорт" ше знам, че нищо повече не съм могъл да направа. сигнали, разяснения, становища. Ше остава само последното средцтво: да прЕбия тоз, дет ми иска парите за таз глупост. Може пък да стане чудо и от европа да ги натиснат и да изосставят този опит за грабеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Скотов , напълно си прав , ама тия требе да смучат пари ... за безплатни ваксини , за безплатен чист въздух ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 3 години
Да ти кажем: ей за тез "паспорти на сградите" съм пуснал жалби до европейския омбудсман, европейската комисия и съвета на европа!ВАША МАМЧИКА КОМОНИСТИЧЕСКА! Е, ВЕРНО И АЗ СИ ГО ЗАВРИХ ЧЕТВЪРТИТИ! Само за един ден, евроомбудсманът ми писа 3 пъти. това попадало под едикой си регламент, онова било разяснено в едикой си закон....майката ми се ***, изчетох ени 200 страници, че да ми станат ясни "некои неща". ПРОДЪЛЖАВАМ, ВАШТА МАМЧИКА КОЖОДЕРСКА. ЩОТО СТЕ МЕ ЯДОСАЛИ. Ше свършим 8ако можем/ работата на неколко юридически екипи. Основна теза: паспорти не са нужини, плащаме ги втори път, на всека сграда с издаден АКТ 16 вече и е даден технически паспорт. Ако се иска такив - ДА СЕ ИЗДИРИ ПО ДОКУМЕНТАЦИИ МЕЖДУ ОБЩИНИ И ИНСТИТУЦИИ, НЕ ДА СЕ ПРАВИ НОВ И ЖИВУЩИТЕ ДА ПЛАЩАТ ХАРТИЙКИ.СЕГА, ПРИЗНАВАМ, ОСНОВНАТА МИ ТРУДНОСТ Е ДА ОБЯСНИМ НА ОМБУДСМАНА кво точон е АКТ 16. Обаче, *** грозни, ядосващи, ше дам най-доброто от себеси за таз КАУ,ЗА! ОМРЕТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още