IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки трябва да бъдат освободени от депозитите си във Фед

През последната малко над година те са набъбнали от 1,68 на 3,65 трлн. долара

11:17 | 21.03.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Границите ни вълнуват. Тoва констатира Чарлз Киндълбъргър, най-добрият историк на финансовите пазари. Какви граници вълнуват пазара на облигации в наши дни? Едната е бързо наближаващият балансов лимит за някои от най-големите американски банки, пише за Financial Times Робърт МакКоли, учен от Бостънскиs и Оксфордския университет, работил за Банката за международни разплащания и клона на Федералния резерв в Ню Йорк.

На 31 март изтича регулаторното облекчение, което трите американски банкови агенции предоставиха година по-рано, в Деня на шегата -1 април, на големите банкови холдингови компании. Става въпрос за облекчение от правилото, че техните активи не могат да надвишават 20 пъти капитала им. Изтичането не касае американските държавни ценни книжа (ДЦК) и депозитите на банките във Федералния резерв.

Идеята зад облекчението беше да се успокои напрежението на пазара на ДЦК, произтичащо от коронавируса, и да се увеличи способността на банките да предоставят кредити на домакинствата и бизнеса. Депозитите на банките във Фед достигаха 2,68 трлн. долара в деня на облекчението, в сравнение с 1,68 трлн. на 26 февруари 2020 г. Каква разлика може да направи един месец за портфейлите на американските банки, а?

Често се казва, че Фед инжектира ликвидност в банковата система, което предполага, че финансира банките. Но в действителност покупките на облигации от Фед означаваха, че Фед е вкарал 1 трлн. долара в портфейлите на банките през март 2020 г. (Разбира се, финансирането на тези активи се оказа лесно, тъй като домакинствата паркираха ДЦК в банкови сметки или ги използваха за изплащане на дългове по кредитни карти, като по този начин намаляваха други банкови активи.)

Година по-късно, след като облекчението е напът да изтече, балансът на Фед е още по-надут, отколкото беше на 1 април миналата година. Към 10 март банките имат депозити във Фед за не по-малко от 3,65 трлн. доалра. Дори ако банките не са се възползвали изцяло от облекчението на ниво банкови филиали, включването на брокерски-дилърски дялове от щатски ДЦК може да приближи поне някои от банковите холдингови компании до лимитите, зададени от допълнителния ливъридж коефициент в размер на 5%.

Този бързо наближаващ лимит вълнува облигационния пазар, защото навътре в тези банкови холдингови компании са тези брокери-дилъри, благодарение на пълната отмяна на закона Глас-Стийгъл през 1999 г. Тези дилъри поддържат пазара на облигации „широк, дълбок и ликвиден”. Тогава въпросът е дали големите банкови холдингови компании имат достатъчно капитал, за да поддържат депозити за 3,65 трлн. долара във Фед на дъщерните си дружества и достатъчно брокерски-дилърски ДЦК, за да поддържат пазара на облигации?

Няма полза от отгатване какво иска да направи Министерството на финансите на Йелън. Номинираната за помощник-министър Нели Лианг, например, предложи в изследване за Brookings Institution, публикуванo през декември, да се изключат за постоянно депозитите на банките във Фед от изчисляването на допълнителния коефициент на ливъридж.

Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Така е $1= 75 рублисамо дето САЩ се давят в лллайната, които сътвориха и то съзнателно и с определена цел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Вовчо, цял живот го чакаш тоя долар да рухне и така и ще си отидеш, чакайки и лапайки мухите в селската си къщурка, останала от дядо ти.Между другото 1 доларче = 75 рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
*** = мъъсстия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Иде Видов ден :)Жан Виденов!С многото нули.Аз съм за тоталното отвръзване на щатските банки!Всеки, който живее на палатка или в картонен кашон да си изтегли кредит за кола.Зер като спи, някоя гладна *** да не го заръфа за опинците!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още