IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ударът на Пекин по китайските гиганти дава шанс на по-малките играчи

Финтех компании като 360 DigiTech виждат перфектна възможност за растеж

16:12 | 19.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Загубата за една фирма е успех за друга. По-малките китайски технологични компании и инвеститори искат да се възползват от момента, в който антимонополните регулатори в страната са погнали местните интернет гиганти, тъй като това им дава редица нови бизнес възможности, предава Ройтерс.

Листнатата на Nasdaq компания за микрокредитиране 360 DigiTech е една от тези фирми, които се радват на скок на бизнеса и на цената на акциите си след въвеждането на новите правила, които имат за цел да обуздаят финтех гиганта Ant Group и други по-големи конкуренти.

„От декември виждаме клиенти, чиито кредитни линии са намалени или ограничени от гигантите, които се прехвърлят към нашите услуги“, коментира пред Ройтерс главният финансов директор на 360 DigiTech Алекс Сю. „Можем да вземем пазарния дял, който е изоставен от водещи играчи“.

Регулаторният натиск започна с блокирането на първичното публично предлагане на Ant Group за 37 млрд. долара през ноември, а след това се разпростря в целия технологичен сектор. Това сложи край на една ера, в която компании като Ant, Alibaba Group Holding и Tencent Holdings се разраснаха дотолкова, че започнаха да доминират в много аспекти от живота на китайските потребители.

Проектозакон, публикуван през ноември и засягащ финтех компаниите, изисква онлайн платформите като Ant да осигуряват значителен капитал за кредитирането.

Надеждите за по-равнопоставени условия доведоха до почти троен скок на цената на акциите на 360 DigiTech от началото на годината, което оценява компанията на близо 5 млрд. долара. Книжата на конкурента LexinFintech Holdings увеличиха стойността си повече от два пъти, благодарение на което фирмата вече е с пазарна капитализация от 2,4 млрд. долара.

За по-широкият технологичен сектор регулаторите подсказаха, че работят по нови правила за онлайн трансакциите. Междувременно започнаха разследване на Alibaba във връзка с нейната практика да изисква търговците да не ползват конкурентни платформи.

Само през последната седмица онлайн търговията през стриймиг и технологията за „deepfake“ бяха остро критикувани, а 12 компании, включително Baidu, Tencent и Didi Chuxing бяха глобени за 10 сделки, които нарушават антимонополните правила.

Руби Чен, основател на DaoCloud, базиран в Шанхай стартъп, който предлага облачни услуги на компании, твърди, че очаква антимонополната кампания да привлече повече клиенти към компанията му.

„Преди това големите компании обичаха да се хвалят със стратегическите си партньорства с Alibaba Cloud или Tencent Cloud”, посочва той. „Сега има очевидна промяна в отношението“.

Натискът от Пекин е накарал базирания в Ню Йорк инвеститор Том Маси да свие дела си в Alibaba до 3,3% от портфолиото си, спрямо 9,9% преди. Това му е позволило да заложи на по-малката услуга за разплащания Yeahka и на доставчика на онлайн здравни услуги meinian Onehealth Healthcare Holdings.

“Осъзнаваме,... че (натискът) отваря вратата за други компании, които могат да имат много добър темп на растеж като цяло“, коментира Маси, портфолио мениджър във фонда Emerging Wealth Strategy към GW&K Investment Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още