IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия, Дания и Швеция няма да рестартират приложението на ваксината на AstraZеneca

Франция ще поставя британския препарат само на възрастни над 55 години, а Финландия спря ваксинациите, за да разследва два случая на тромбоза

16:29 | 19.03.21 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Норвегия, Дания и Швеция няма да рестартират ваксинацията с препарата срещу коронавирус на Oxford/AstraZeneca. Франция пък препоръчва ваксината да не бъде прилагана на хора на възраст под 55 години, съобщава FT.

Трите северни страни искат допълнително да анализират възможната роля на ваксината при някои необичайни смъртни случаи, включващи кръвни съсиреци, въпреки оценката на Европейската агенция по лекарствата от четвъртък, че ваксината е "ефективна и безопасна“.

Норвежкият институт за обществено здраве твърди, че ще вземе решение дали да рестартира използването на ваксината следващата седмица, тъй като се нуждае от „по-пълна картина“.

Haute Autorité de Santé, експертна група, съветваща френското правителство, заяви в петък, че препоръчва ваксината да се прилага при хора на възраст над 55 години, тъй като съществува „потенциален допълнителен риск“ от образуване на тромби при по-млади хора и има нужда от допълнително време за оценка на повече данни. Френският министър-председател Жан Кастекс, който е на 55 години, трябва да бъде ваксиниран с ваксината на Oxford/AstraZeneca днес, както и британският премиер Борис Джонсън, на 56 години.

Различните препоръки рискуват допълнително да усложнят и без това бавния процес по ваксинация в Европа, където доставките на ваксини изостават и нараства обществения скептицизъм.

Норвегия иска образуването на кръвни съсиреци, както и ниското ниво на тромбоцитите и кървенето – довели до хоспитализация на петима норвежки граждани след ваксинация с ваксината на AstraZeneca, да бъдат включени като възможни странични ефекти от ваксината, казва Норвежката агенция по лекарствата пред FT.

Разследване на университетската болница в Осло, където бяха хоспитализирани трима норвежки здравни работници с подобни симптоми, един от които почина, установява, че ваксината на AstraZeneca е причинила неочаквано силен имунен отговор и че няма друго вероятно обяснение за кръвните съсиреци, според хематолога Пал Андре Холм, който говори пред медиите.

Стейнар Мадсен, медицински директор в Норвежката агенция по лекарствата, коментира пред FT, че Норвегия държи „всички възможности отворени“, включително и забраната на ваксината.

Властите в Дания, където 60-годишна жена почина със същите симптоми миналата седмица, заявиха, че ще направят оценка на решението на EMA през следващите дни и ваксинациите с тази ваксина ще останат спрени за още поне седмица. Шведските власти също обещават решение следващата седмица.

Обединеното кралство също прави подобни проучвания, след като са регистрирани пет такива случая, но все още препоръчва на хората да приемат ваксината, когато им бъде предложена.

Сорен Бростром, генерален директор на датската здравна служба, казва, че е "притеснен" от случаите, но изтъква, че Дания поддържа пандемията под контрол, което също е изиграло роля при вземането на решение да се изчака за рестартирането на ваксинациите с тази ваксина. "Ако бяхме в средата на вълна като тази от зимата, тогава може би нашата оценка щеше да е различна“, коментира той.

Европейската агенция по лекарствата посочва, че нейната оценка не включва заключенията от Университетската болница в Осло, представени на следващия ден, и е разгледала само два случая от Норвегия. Според регулатора, както и Световната здравна организация, че ползите от ваксината на AstraZeneca значително надвишават рисковете.

Все пак комисията по безопасност на агенцията признава, че при ваксинацията може да има „много редки случаи“ на кръвни съсиреци или ниски нива на тромбоцити като странични реакции. Затова и продуктовата информация за ваксината ще бъде актуализирана.

AstraZeneca отказва коментар. Ан Тейлър, главен медицински директор на компанията, приветства оценката на Европейската агенция по лекарствата и посочва, че „ваксинациите [могат] отново да се възобновят в цяла Европа“. Агенцията не е отговорила на искането за коментар.

Междувременно Финландия, която до момента не беше прекъсвала имунизирането с ваксината на AstraZeneca, днес реши да го направи "като предпазна мярка" след два случая на церебрална тромбоза, въпреки становището на Европейската агенция по лекарствата.Следвайки принципа за предпазливост, националната служба за обществено здравеопазване реши да преустанови ваксинирането във Финландия, докато получи повече информация и е в състояние да направи оценка на възможна причинно-следствена връзка, посочва службата в комюнике, цитирано от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
БАИ ФИЧО
преди 3 години
ТРЯБВА ДА СЕ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД КАКТО В НЯКОИ ДЪРЖАВИ СВАЛЯТ САМОЛЕТИТЕ ПРЪСКАЩИ С ПРЕПАРАТИ И Т НН ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО ,ТАКИВА БОК..ЦИ КАТО БОИКО ,ЦВЕТАНОВ ,ГЕШЕВ ,И ОНЯ *** ПЕЕВСКИ И Т Н МНОГО СА ВСИЧКИ ТИЯ СА ЗА ПРИМКАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
БАИ ФИЧО
преди 3 години
НИАКВИ ВАКСИНИ ВСИЧКО Е ДО НАМАЛЯНЕ НА ПОПОЛАЦИЯТА ,НЯМА НИКЪВ КОВИД ВИРУС ,РЪСЯТ ХОРАТА С ГОДИНИ ШЗО С ПРЕПАРАТИ И ТЕ СЪЩИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ТОВА ЗА НАМАЛЯНЕТО НА ПОПОЛАЦИЯТА ,ТРЯБВА ДА БЪДЪТ СЪДЕНИ ИЛИ НА ДЪРВОТО КАТО МАРТЕНИЦИ ДА ВИСЯТ ,СЪБУДЕТЕ СЕ ХОРА ,СТИГА СТЕ ВИКАЛИ ОСТАВКА ОСТАВКА АМИ БРАДВИТЕ У РЪЦЕ И КОИ КВО ИМА ИЗ ТЯХ И НАРЕД АМА НЯМА ПОЛИЦАИ ПАТКАН И Т Н НАРЕД ,БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
простА ... това е г-жа Гевендиева и работи *** ... сменя пола според поръчката която изпълнява ... и никовете също ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Не си много прос-Т. Убий всички около теб и после може и да ти дойде акъла.https://***.youtube.com/watch?v=ZJZxiNxYLpc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=JUNvg12uYgUВаксини, ваксинация, наука и псевдо-наука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
първо всички възрастни около мен съм вредил за пфайзер , като приключат с първа доза те , щото са важни и щото е малко по вторият начин с побутване , накрая и аз ... некви антитела имам остатъчни все още ... мен мнението на пещерните хора не ме грее , слушам си личния лекар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
кат те мушнат , пиши ... ше вдим колко време ше пишеш още ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
един и същ препарат , не пиша само за ваксинита , може да действа различно на различните генетични групи хора . може да има една ефективност/странични ефекти в северните райони на европа , друга в южните , трета в южна америка , четвърта в азия ... в медицината 2+2 не винаги прави 4 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
bertram
преди 3 години
не са будалище ни оставят нас и други европейци да се нащракаме и ще преброят проблемните случаи, защото сега всичко ще се гледа под лупа и ще се брои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още