IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните трейдъри могат да бъдат доволни от 2020 г.

Освен независими играчи като Vitol, Trafigura и Glencore, от волатилността на петролните пазари се възползваха и енергийни гиганти като Shell, BP и Equinor

20:30 | 19.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През 2020 г. инвеститорите на дребно с дълги позиции на петролните пазари трябваше да се справят с една от най-волатилните години, белязана от саудитско-руската ценова война, както и от срива на цените по време на първите национални блокади на фона на пандемията от коронавирус, която нанесе огромен удар върху търсенето на енергия, пише Oilprice.

Въпреки това миналата година се оказа изключително доходоносна за петролните трейдъри, които се възползваха максимално от волатилните пазари.

По данни на Bloomberg десетки големи петролни трейдъри са успели да реализират милиарди долари печалба през 2019 г., благодарение на волатилните цени. Миналата година не предложи нищо по различно, като за някои тя се оказа още по-успешна, тъй като най-добрите трейдъри заложиха на контанго търговията.

Холандският търговец на енергия и суровини Vitol LLC отчете рекордна печалба от около 3 млрд. долара през 2020 г. Vitol е най-големият независим петролен трейдър в света, който борави с близо 8 милиона барела петролни продукти всеки ден, за да задоволи нуждите на Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия. 

Рекордни печалби

Vitol постигна значителна част от печалбата си от търговията с петрол през бурното второ тримесечие, когато националните блокади изпратиха цените на петрола до исторически ниски нива, което позволи на трейдърите с достатъчно място за съхранение, включително плаващите складове и подземните пещери, да се възползват от ситуацията и да натрупат евтини запаси.

Vitol все още не е приключил осчетоводяването на 2020 г. и окончателният размер на печалбата все още може да се промени.

Независимият петролен трейдър Trafigura отчете рекордна печалба от 1,6 млрд. долара за финансовата 2020 г., която приключи през септември, докато Glencore Plc също се очаква да отбележи силна година.

Но независимите петролни трейдъри не са единствените компании, които успяха да се възползват от ценовите колебания. Енергийни гиганти като Royal Dutch Shell, BP и Equinor също се доказаха като печеливши трейдъри.

Миналата седмица Shell за първи път разкри печалбата на своето трейдърско звено за 2020 г. Печалбата на отдела, който оперира с петролни фючърси и спот цени, почти се е удвоила до 2,6 млрд. долара през 2020 г., докато през 2019 г. тя достига 1,3 млрд. долара.

Конкурентът BP разкри още през миналата година печалбата на трейдърския си отдел, като главният изпълнителен директор на британския енергиен гигант Бърнард Луни посочи, че търгуването на петрол обикновено увеличава възвръщаемостта с 2 процентни пункта, което предполага, че корпоративните трейдъри постигат годишна печалба в размер на 2,5 млрд. долара.

Контанго търговия

Норвежката национална петролна Equinor ASA, също се откроява със способността си да използва висока волатилност на петролните пазари през второто тримесечие.

Equinor отчете изненадващо висока коригирана нетна печалба от 646 млн. долара за въпросния период, надминавайки очакванията на Уолстрийт за загуба от 250 млн. долара благодарение на огромната печалба на трейдърското си звено.

Впечатляващото тримесечие на Equinor беше белязано от умелата Игра на контанго, когато цената на стоката е толкова по-висока, колкото по-дългосрочен фючърсен договор се купува.

Търговията се състои в запълване на оншорни съоръжения за съхранение на петрол или петролни танкери с евтина суровина и едновременна продажба на форуърдния пазар на по-високи цени. Този ход помогна на търговския отдел на норвежката Equinor ASA, който е много по-малък от този на Shell, да направи отчете рекордни приходи от продажби в размер на 1 млрд. долара през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още