IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри над 200 пункта след решението на Фед за капиталовите облекчения

Само Nasdaq от основните щатски индекси успя да запише ръст в петък

23:57 | 19.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Dow Jones Industrial Average отбеляза спад в петък след решението на Федералния резерв да не удължава капиталовото облекчение заради пандемията за банките, което доведе до ръст на доходността по облигациите и разпродажба на акции на финансови компании, предава CNBC.

Индексът на сините чипове се понижи с 234,33 пункта до 32 627,97 пункта, притиснат от Visa и JPMorgan. Широкият измерител S&P 500 отбеляза спад от 0,1% до ниво от 3913,10 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite единствен не се вписа в низходящата тенденция и прибави 0,8% към стойността си, завършвайки седмицата на ниво от 13 215,24 пункта, тъй като инвеститорите се насочиха към акции на технологични компании. Цената на акциите на Facebook се повиши с 4%, а книжата на Amazon и на Netflix поскъпнаха с по около 1,5%.

В петък централната банка отказа да удължи правило, изтичащо в края на този месец, което смекчаваше изискването за капиталовия буфер на банките по време на пандемията. Правилото им позволяваше да държат по-малко капитал срещу държавни облигации и други активи и беше въведено, за да успокои облигационния пазар по време на кризата и да насърчи банките да отпускат кредити.

Решението може да има някои негативни последици, ако в отговор банките продадат част от притежаваните от тях държавни облигации, предупреждават трейдъри. Това може да тласне доходността още по-нагоре, в момент когато бързият й ръст вече тревожи инвеститорите.

„Инвеститорите са разочаровани, че Фед реши да не го удължава“, коментира Джими Чан, главен инвестиционен директор в Rockefeller Global Family Office. „Имаше много очаквания, поне преди няколко седмици, че Фед ще удължи смекчаването на изискванията за капиталовия буфер за големите банки предвид необходимостта от усвояването на толкова голямо емитиране на ценни книжа“, допълва той.

Инвеститорите разпродаваха банкови акции след решението на Фед. Цената на акциите на JPMorgan и на Goldman Sachs се понижи с по над 1%, а книжата на Wells Fargo поевтиняха с  2,9%. Цената на акциите на Bank of America също намаля с 1%. Тези компании получиха тласък по-рано тази седмица от растящата доходност по облигациите и регистрираха двуцифрен ръст тази година.

В същото време доходността по държавните облигации отскочи от дъното след съобщението. Тази по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши, но в крайна сметка приключи сесията почти на нивото от четвъртък от 1,73%, гравитирайки близо до 14-месечен връх. Доходността по 30-годишните облигации се понижи до 2,437%.

Растящата доходност по облигациите, която може да е сигнал за доверие във възстановяването на икономиката, е възможно също така да напарви силно растящите акции по-непривлекателни за инвеститори, намалявайки стойността на бъдещите им парични потоци.

Dow и S&P 500 се понижиха съответно с 0,5% и 0,8% за седмицата, прекъсвайки двуседмичната си печеливша серия. Nasdaq също отписа 0,8% от стойността си за седмицата, регистрирайки четвъртата си негативна седмица през последните пет.

„Големият страх е, че някои банки може да се въздържат от кредитиране, защото може да изпитат затруднения да заделят капитал. Wall Street ще следи внимателно предстоящите аукциони за ДКЦ и ако банковите лихви са ниски, разпродажбите на облигационния пазар може да се засилят“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в компанията Onada.

Книжата на FedEx поскъпнаха с 6% в петък, след като компанията за доставки надмина очакванията за резултатите си през фискалното трето тримесечие.

Цената на акциите на Nike се понижи с близо 4%, след като приходите й за третото тримесечие бяха по-ниски от очакванията. Книжата на Visa отписаха 6,2% след съобщение, че министерството на правосъдието е започнало разследване на бизнеса й с дебитни карти и възможни антиконкурентни практики.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,13% до 91,74 пункта. Еврото поевтиня с 0,10% до 1,19 долара, а паундът поскъпна с 0,04% до 1,387 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха минимално до 108,87 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с над 2% при волатилна сесия в петък, след като разпродажби по-рано през седмицата изтриха около 7% от цените на фона на новата вълна от заразени с коронавирус в Европа, която подкопа очакванията за предстоящо възстановяване на търсенето на гориво. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 1,98% до 64,53 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 2,37% към стойността си до 61,42 долара за барел.

Американските фючърси върху златото са нагоре с 0,5% до 1741,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още