IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Твърдо ще отстояваме националната си сигурност и независимост

Великобритания и САЩ заявиха, че застават на страната на България в шпионския скандал

14:48 | 20.03.21 г. 1
<p>
	Премиерът Бойко Борисов.&nbsp;<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Нашето евроатлантическо партньорство е незаобиколим фактор. По същия начин методично, при всеки един случай, твърдо ще отстояваме националната си сигурност и независимост, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Силистра, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът коментира темата за разкритата група за шпионаж в страната. Министър-председателят поздрави прокуратурата и службите за свършената работа и изрази недоумение от голямото „радиомълчание“ на другите институции в България по въпроса. „За пореден път се налага да се обявяват за нежелани руски дипломати и с вчерашната операция отново се обръщам към техните ръководители – да спрат да шпионстват в България. Дружбата си е дружба“, добави Борисов.

Премиерът посочи безспорната евроатлантическа ориентация на страната ни и напомни за огромната работа, свършена от правителството за диверсификация в сферата на енергетиката и на военната техника.

Междувременно Великобритания съобщи, че застава зад България срещу „зловредната дейност“ на Русия в страната и допълни, че Москва се стреми да подкопае суверенитета на съюзник от НАТО, предава Ройтерс.

„Ние напълно подкрепяме усилията на България в разбиването на предполагаем шпионски кръг и предприемането на стъпки за справяне с враждебните действия на Русия на нейна територия“, заяви британският външен министър Доминик Рааб в Twitter.

Реакция по разследването за шпионаж в полза на Русия дойде и от Вашингтон.

"България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия". Това се казва в публикувано в Twitter изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс, цитирано от БНР.

Вчера от прокуратурата обявиха, че са задържани настоящи и бивши военни, както и жена с българско и руско гражданство. Групата е предоставяла на служител в руското посолство секретна информация от военен и високо-технологичен характер.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов уточни, че те са събирали информация за модернизацията на армията, като сред тях са и двама служители на министерството.

От посолството на Русия реагираха вчера с изявление на своята Facebook страница, в което посочват, че са очевидни „непрестанни“ опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира руската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Shadow1
преди 2 години
Странно ми е Русия да се опитва да шпионира модернизацията на армията ни, освен да го правят ей така по навик не виждам полза. Няма никаква ценна информация която да може да се открадне за нашата поне армия, тя рядко получава нещо ново и като получи то веднага влиза в новините, няма нужда да се шпионира за да се разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още