IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV: САЩ не трябва да отправят заплахи към приятели заради "Северен поток" 2

Проектът е от голяма важност за сигурността на доставките на европейския газов пазар, смята ръководителят на австрийската компания

15:20 | 20.03.21 г. 1
<p>
	Райнер Зееле.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Райнер Зееле. Снимка: EPA/БГНЕС

Австрийската компания OMV подкрепя строителството на газопровода „Северен поток 2“ между Русия и Германия въпреки заплахата от американски санкции, каза главният изпълнителен директор на компанията Райнер Зееле, цитиран от Ройтерс.

„Този проект е от голяма важност за сигурността на доставките на европейския газов пазар, затова е отговорност на Европа да вземе решение“, каза Зееле пред австрийския вестник Wiener Zeitung.

„Имаме дълбоко трансатлантическо приятелство със САЩ от десетилетия. А приятелите не трябва да се заплашват един друг“, допълни той в интервю, публикувано в събота.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен каза миналата седмица, че Държавният департамент следи усилията за завършване на газопровода и преценява информацията за компаниите, които участват в проекта. Всяка участваща компания трябва незабавно да прекрати работа или рискува американски санкции, заяви Блинкен.

Близо 20 компании, повечето от които застрахователни, напуснаха неотдавна проекта, след като Вашингтон предупреди, че може да бъдат санкционирани.

Зееле изрази надежда, че проектът, който е ръководен от руската Газпром, ще бъде завършен. Австрийската компания е един от партньорите на Газпром в газопровода на стойност 9,5 млрд. евро. Сред другите участници са германската Uniper, Wintershall Dea, Royal Dutch Shell и френската Engie.

Проектът противопоставя Германия на страните от Централна и Източна Европа, които твърдят, че газопроводът, предвиждащ удвояване на капацитета на Русия за износ на газ през Балтийско море, засилва зависимостта на Европа от руски газ и може да бъде използван като политически инструмент от Москва, отбелязва Ройтерс.

Латвийският външен министър заяви миналия месец, че проектът трябва да бъде замразен до парламентарните избори в Русия през септември като натиск върху Москва за демократични реформи и като компромис между поддръжниците и критиците му в Европа.

„В Европа имаме ясни правила на играта, които се основават на консенсус. Притесненията на по-малките страни членки трябва да бъдат взети предвид“, каза Зееле. „Като свързваща страна за „Северен поток 2“ Германия има ясна позиция. Трябва да се води политически диалог и да се постигне убеждаване“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
Това ми напомня за една случка от преди 27 години. За церемонията по встъпване на власт на президента Мандела бяха държавните глави на много държави в това число Кадафи и Кастро поканени лично от него. По този повод Клинтън се опита да критикува Мандела и каза нещо в смисъл: "Не можем да сме ви приятели докато вие имате такива приятели."На което Мандела много мъдро му отговори: "Ние сме приятели с тези които искат да са ни приятели. Не можем да накараме насила някой да ни е приятел."Репликите са по памет. Доста време измина от тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още