IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган оттегли Турция от Истанбулската конвенция

Насилието над жени в страната нараства, като само от началото на годината 78 жени са били убити или са починали при съмнителни обстоятелства

16:39 | 20.03.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Lynsey Addario/Bloomberg News.</em></p>

Снимка: Lynsey Addario/Bloomberg News.

Турският президент Реджеп Ердоган оттегли Турция от Истанбулската конвенция, защитаваща жени, съобщиха министри, цитирани от Ройтерс. Ходът предизвика критики, според които е необходимо да се отговори на растящото домашно насилие.

Конвенцията на Съвета на Европа цели да предотвратява, преследва и елиминира домашно насилие и да насърчава равенството. Турция я подписа през 2011 г., но през последните години убийствата на жени в страната нараснаха.

В съобщението в Държавен вестник, публикувано рано в събота, не се посочва никаква причина за оттеглянето, но високопоставени представители на правителството заявиха, че вътрешните закони ще защитят по-добре правата на жените от външни правила.

Конвенцията, подписана в най-големия турски град, раздели управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган и дори семейството му. Миналата година официални представители съобщиха, че правителството обмисля оттегляне заради спор как да бъде ограничено растящото насилие срещу жени.

Мария Пейчинович Бурич, генерален секретар на Съвета на Европа, в който влизат 47 страни, нарече решението на Турция „опустошаващо“ заради насилието над жени и момичета.„Този ход е огромна спънка за тези усилия и е още по-достоен за съжаление, защото вреди на защитата на жените в Турция и в цяла Европа и отвъд“, допълни тя.

Политици от опозицията заявиха, че по закон Ердоган не може да предприема действия без съгласието на парламента. Но много консерватори в Турция и тяхната партия ПСР твърдят, че пактът подкопава семейните структури, насърчавайки насилие.

Някои са враждебно настроени и към принципа в Истанбулската конвенция за равенство на половете и смятат, че той насърчава хомосексуалността, тъй като пактът не прави разлика по отношение на сексуалната ориентация.

„Запазването на традиционната ни социална тъкан“ ще защити достойнството на турските жени, написа вицепрезидентът Фуат Октай в Twitter. „За тази висша цел няма нужда да търсим лек отвън или да имитираме другите“, допълни той.

Министърът на семейството, труда и социалните политики Зехра Зумрут каза, че Конституцията и настоящите регулации гарантират правата на жените.

Срам

Според критиците на оттеглянето ходът ще отдалечи още повече Турция от Европейския съюз, към който страната иска да се присъедини. Те твърдят, че конвенцията и приетите закони след нея трябва да бъдат прилагани по-строго.

Турция не води официална статистика за убитите жени. Но броят им се е утроил през последните десет години, сочат данни на група, която наблюдава убийствата на жени. От началото на 2021 г. 78 жени са били убити или са починали при съмнителни обстоятелства, посочва групата.

Данни на Световната здравна организация (СЗО) показаха, че 38% от жените в Турция са подложени на насилие от партньора си в живота спрямо около 25% в Европа.

„Срамота за това тесногръдие, патриархат, безсърдечност, които защитават насилници и убийци вместо жените“, написа турската писателка Елиф Шафак в Twitter във връзка с оттеглянето.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу от основната опозиционна партия заяви, че излизането от пакта е „болезнено“ и е проява на неуважение към битката на жените през годините.

Турция не е първата страна, която се оттегля от конвенцията. Върховният съд на Полша прегледа споразумението, след като член на кабинета заяви, че Варшава трябва да напусне договор, смятан от националистическото правителство за твърде либерален.

Макар критиците да твърдят, че правителството му не е направило достатъчно, Ердоган осъди насилието срещу жени и заяви този месец, че ще работи за изкореняването му. Анкара следи мъже, за които е известно, че са склонни към насилие, и създаде популярно приложение за смартфони, за да могат жените да уведомяват полицията.

Решението на Ердоган беше оповестено, след като той обяви съдебни реформи този месец, които по думите му ще подобрят правата и свободите и ще помогнат за достигане на стандартите в ЕС.

Преговорите за членство на Турция в блока са замразени от години заради политически различия и злоупотребите на Анкара с човешки права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
ейй Ердо, взимай пример от нас ... ние е ратифицирахме и насилието над жени и *** изчезна завинаги ! един случай няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
korn
преди 3 години
Ти ги харесваш жените, но те няма как да те харесват, в тебе няма нищо мъжко. Но това не трябва да те озлобява срещу тях те не са виновни. Според мен си от двуполовите и за това мразиш геевите, мислиш че те са те превърнали в това което си но и не са виновни. Нмяа виновни, такава ти е съдбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
жените ми харесват и ги уважавам според достойнствата им ... геевите са ми противни , като гледам на само на мене .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
: ))) дишай , извънземни няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
korn
преди 3 години
Кво да очакваш от мюсулмани. И естествено тримата турци коментиращи във форума веднага да защитят насилието над жени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Чедата на Доньо Донев под мен са били чела пред поредния неудачник, вкарал народа си в мизерията.С това мислене, скъпи лузъри, винаги ще си останете такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Ашколсун Ердо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
***и.т.е вън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
браво на Ердоганя ... *** вън !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Основната цел на истанбулската конвенция не и защита на жените, а унищожаването на семейството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още